skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Predavanje mag. Janka Slaviča - O ljutomerskem kasaču in zgodovini kasaštva v Prlekiji

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož vas vabi na predavanje mag. Janka Slaviča O ljutomerskem kasaču in zgodovini kasaštva v Prlekiji, ki bo v četrtek, 18. aprila 2024, ob 18. uri v Knjižnici Ormož.

Mag. Janko Slavič, dolgoletni predsednik Kasaškega kluba Ljutomer, prejemnik Bloudkove plakete za življenjsko delo v športu, ki z ženo Zdenko živi v Središču ob Dravi, bo predaval o avtohtonosti ljutomerskega konja kasača in o razvoju kasaštva v Prlekiji.

Ljutomer s svojo okolico je bil eden pomembnih rejskih območij reje konj na Štajerskem v Avstro-Ogrski monarhiji. Konji so bili v takratnih časih namenjeni kmetovanju, prevozništvu in vojski. Rejci v Prlekiji pa so imeli cilj vzrediti hitrega in vzdržljivega konja, ki bo hiter pri prevozu blaga in vzdržljiv na dolgih relacijah. Da bi to dokazali, so se pomerili v tekmovanjih – dirkah. Prvi pisni viri govorijo, da so bile prve konjske dirke na Slovenskem 12. septembra 1874 na podeželski cesti od križa na Lokavskem polju do mostu Globetke v Ljutomeru. Naslednje leto  je bilo v Ljutomeru ustanovljeno Društvo za dirkanje s kobilami v kasu, pričela se je načrtna vzreja ljutomerskega kasača in pisati se je začela zgodovina prirejanja konjskih dirk v Prlekiji.

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.