skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

3. novembra 1849 se je v Radovljici rodil Janez Vurnik (mlajši), podobar in konservator

Iz domoznanske Kamre na današnji dan …
3. novembra 1849 se je v Radovljici rodil Janez Vurnik (mlajši), podobar in konservator. Umrl je 18. marca 1911 v Radovljici.

Osnovno šolo je obiskoval v Radovljici. Med leti 1860-62 je dve leti realke obiskoval v Ljubljani. Učil se je pri očetu Janezu. Leta 1873 je obiskal svetovno razstavo na Dunaju. V letih 1877-78 je delal v kiparski delavnici v Laasu na Tirolskem. Leta 1889 je prevzel očetovo delavnico. Od leta 1894 dalje je bil član odbora Društva za krščansko umetnost v Ljubljani. Od leta 1904 dalje je bil konservator Centralne komisije za varstvo spomenikov na Dunaju. Med leti 1907-11 je bil zaposlen kot učitelj risanja na obrtni šoli v Radovljici.

Bil je izjemen erudit. Odlično je poznal zgodovinske sloge. Ustvarjal je v neogotskem in neorenesančnem slogu. Izdeloval je oltarje in drugo cerkveno opremo, kipe so večinoma delali njegovi pomočniki. Izdeloval je načrte za znamenja, nagrobnike in stenske poslikave. Med njegova najpomembnejša dela sodijo tabernakeljski veliki oltar na Brezjah, stranska oltarja in krstilnik na Bledu, veliki oltar na Ljubnem ob Savinji, spomenik Josipini Hočevar v Radovljici in portretna medaljona na nagrobnikih Simona Jenka v Kranju in Lovra Pintarja v Preddvoru.

 

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.