skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Razstava slik Janeza Mežana

Pokrajinski muzej Ptuj–Ormož vas  v četrtek, 30. novembra 2017, ob 18. uri vabi v Miheličevo galerijo na Ptuju na odprtje razstave likovnega opusa akademskega slikarja Janeza Mežana (1897-1972) iz fundusa ptujskega muzeja. Z razstavo bodo počastili 120-letnico umetnikovega rojstva.

V Cerkljah na Gorenjskem rojeni slikar je po končanem študiju na Akademiji za umetnost in umetno obrt v Zagrebu, kjer se je pridružil skupini umetnikov, imenovanih Četrta generacija, najprej živel in poučeval v Mariboru (1924-1933), kjer je bil pobudnik in član umetniškega kluba Brazda in potem v Novem mestu (1933-1939). Po drugi svetovni vojni se je z družino preselil na Ptuj (1946-1972), kjer je bil profesor risanja na ptujski gimnaziji do upokojitve. Mesto Ptuj in njegovi ljudje so Mežana povsem prevzeli tudi v ustvarjalnem pogledu, saj je v ptujskem obdobju ustvaril izjemen likovni opus slik, akvarelov in risb, ki jih lahko razdelimo v več ciklusov: portreti, tihožitja, krajine in Ptuj. Mežan je bil ustvarjalen, tehnično razgiban in dovršen slikar, zanimala sta ga tudi matematika in aeronavtika. Ustvarjal je v vseh slikarskih tehnikah, tudi fresko, največjo subtilno dognanost, izpovedno moč in lirično mojstrstvo pa je dosegel v akvarelu, kateremu se je v poznem ustvarjalnem obdobju povsem posvetil, pa naj so to portreti otrok in odraslih, vedute Ptuja ali le hipni pejsažni vtisi.
Likovne umetnine Janeza Mežana krasijo marsikateri ptujski dom. Del obsežnega likovnega opusa, ki trenutno obsega 86 inventariziranih enot, pa hranimo tudi v ptujskem muzeju ter predstavlja pomemben, dragocen in samosvoj likovni zapis v fundusu ptujskih umetnikov 20. stoletja.
(Stanka Gačnik)

Razstava bo na ogled do 28. januarja 2018. Vljudno vabljeni!

 

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.