skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Mednarodni muzejski dan na Ptuju

Pokrajinski muzej Ptuj – Ormož vas v četrtek, 18. maja 2023, na MEDNARODNI MUZEJSKI DAN, vabi na brezplačne oglede muzejskih zbirk in razstav:

  • 10.00–18.00: prost vstop v muzejske zbirke na Ptujskem gradu
  • 12.00–16.00: brezplačen ogled arheoloških razstav PETOVIONSKI PANTEON in PO POTEH STARIH PTUJČANOV v Salonu umetnosti (Prešernova 1, Ptuj)

PETOVIONSKI PANTEON: Religija je bila nepogrešljiv del antičnega življenja. Pomemben delež je imela tudi v arhitekturnem razvoju mest, saj so med javne stavbe, postavljene na vidnih in pomembnih krajih, sodila tudi svetišča in svetiščna območja. Panorama je bila eno od osrednjih mestnih in kultnih središč Petovione. O religioznih praksah pričajo spomeniki, posvečeni grško-rimskim, orientalnim in avtohtonim božanstvom. Na razstavi so predstavljeni Nutrice, ki pričajo o veliki moči majhnih božanstev, Sol, ki predstavlja vseobsegajočo moč, ostala božanstva antičnega panteona ter misterijske religije, ki prinašajo moč odrešitve.

PO POTEH STARIH PTUJČANOV, nova arheološka razstava
Arheološke raziskave, ki so potekale na dvorišču Stare steklarske, Vrazovem trgu in okoliških ulicah, so se zaključile marca 2023. Odkriti so bili ostanki hiš in pripadajočih dvorišč, arheologi pa so raziskali tudi ostanke nekdanje cestne ureditve. Na Vrazovem trgu so bili v okviru arheoloških raziskav odkriti ostanki lesene konstrukcije, ki je tvorila podlago za najstarejšo cesto. Razvoj ulične mreže v 13. stoletju je predstavljal osnovo za začetek organizirane poselitve prostora. Imena ulic, ki se pojavljajo od srednjeveškega obdobja dalje, kažejo na to, da se je mesto v tem času razvilo v zaključeno urbano celoto, ki je ostala skoraj nespremenjena do danes.
Arheološke raziskave je izvedel zavod Skupina STIK v sodelovanju s podjetjema PJP d.o.o. in Avgusta d.o.o. Avtor fotografij: Ladislav Duranka.

Odpiralni čas Salona umetnosti:
ponedeljek: ZAPRTO
toreknedelja: 12.0016.00 (do konca maja), 12.0018.00 (od junija do septembra)

 

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.