skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dan odprtih vrat v ptujskem arhivu

V Zgodovinskem arhivu na Ptuju se bodo tudi letos pridružili praznovanju mednarodnega dneva arhivov, ki ga obeležujemo vsako leto 9. junija. Na ta dan leta 1948 je bil pod okriljem Organizacije Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesca) ustanovljen Mednarodni arhivski svet (MAS).

Eden od načinov za prepoznavanje arhivov in arhivske dejavnosti, predvsem v lokalni skupnosti, so tudi Dnevi odprtih vrat.

V četrtek, 9. junija 2022, bo ob 10. uri javno vodstvo po razstavi Metamorfoze delov ptujskega mestnega jedra v zadnjem stoletju (avtor dr. Dejan Zadravec). Na razstavi so prikazane spremembe nekaterih območij starega ptujskega mestnega jedra, vidne iz primerjave fotografij s konca 19. in začetka 20. stoletja ter sodobnih fotografij taistih območij, ki jih je leta 2020 posnel muzejski fotograf Boris Farič. Primerjava fotografij, posnetih v več kot stoletnem razmaku, vizualno zelo natančno prikazuje gradbeni razvoj ptujskega mestnega jedra, spremni tekst, napisan na osnovi preučevanja arhivskih dokumentov, pa ta proces natančneje razlaga oziroma opisuje. Umetniški dodatek in protiutež zgodovinski in arhitekturni vsebini razstave pa slikovito predstavljajo originalne risbe (oglje na papirju) nekdanjih podob Ptuja, ki jih je natančno narisal priznani ptujski likovni umetnik Aleksander Fenos.

Po ogledu razstave bo omogočen vpogled v arhivske depoje in predstavitev dela v arhivu.

Prijazno vabljeni v Zgodovinski arhiv na Ptuju, ustanovo, ki skrbi za naš skupni spomin!

 

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.