skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Skladatelj Fran Gerbič in blejska prigoda z Josipom Jurčičem

Fran Gerbič se je z Josipom Jurčičem srečeval v družbi narodnozavednih ljudi v narodni čitalnici in tudi na taborih. Gerbič je poudarjal ogromno pomembnost vsake narodne prireditve tistega časa, vsak uspešen dogodek, gledališka predstava, je bil kot izbojevana bitka za slovenstvo. 

»Iz one dobe prebujenja naše narodne ideje so mi v živem spominu vse markantne osebnosti, ki so bile pri tem aktivne, kakor da stoje še sedaj pred mojimi očmi. Med te osebnosti spada tudi pokojni Jos. Jurčič. Zanimanje za njega mi je zbudilo precej njegovo prvo delo, zgodovinska povest ‘Juri Kozjak, slovenski janičar’. Priti z Jurčičem v osebno dotiko, za to sicer nisem imel mnogo prilike in še to se je primerilo takoreko mimogrede in je bilo le na kratek čas, pa tudi to je zadoščalo, da sem si napravil svojo sodbo o njem. Spoznal sem v njem razen pisatelja izrednih zmožnosti tudi moža odločnega značaja, ki je stal z železno vztrajnostjo za svojim prepričanjem. ‘Trd bodi, neizprosen, mož jeklen’, tako je od vsakega zahteval v narodnem pogledu, — tak pa je bil tudi on sam. V občevanju z drugimi je bil bolj tih in malobeseden ter se ni rinil naprej. Bil pa tudi ni vsakemu lahko pristopen, ker ni vsakomur slepo zaupal. e pa je komu zaupal, tedaj se je nekako izpremenila njegova narava. Pogovarjal se je tedaj živahno in prijazno ter izražal svoje nazore o tem in onem neprikrito. V navadnem življenju je bil bolj tih, miren in vedno zamišljen, a tem neumorneje je bil delaven, vztrajen kakor mravlja ter si ni dal počitka ne po dnevi ne po noči.«

Med številnimi srečanji in skupnimi druženji je vredno omeniti  prigodo z Bleda, ko je ugledni slovenski skladatelj iz Blejskega jezera reševal Jurčiča.

Olvasás tovább

Fotó galéria

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.