skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ivan Vesel - Vesnin

V Ravbarjevem gradu se je rodil tudi Ivan Vesel (1840–1900). Bil je duhovnik, sicer pa pesnik, pisatelj, dramatik in prevajalec. Vesel se je pod svoja dela podpisoval Vesnin. Kasneje se je družina preselila v Ljubljano. Kot duhovnik je služboval v različnih slovenskih krajih, na Gorenjskem denimo v Poljanah nad Škofjo Loko, nazadnje pa v Trnovem pri Ilirski Bistrici, kjer je tudi pokopan. Leta 1868 je Pri Slovenski matici izšel prvi slovenski bonton – Olikani Slovenec Ivana Vesela. 

Bil je tudi prevajalec, sodobnik slovenskih realistov. Vesel je eden naših prvih prevajalcev iz ruščine v slovenščino, hkrati pa eden najboljših prevajalcev konec 19. stoletja. Bil je zelo izobražen mož. Znal je več jezikov, med katerimi ga je najbolj privlačila ruščina. Sestavil in v glavnem tudi prevedel je Rusko antologijo. 

Veselov Olikani Slovenec je danes domala pozabljen, čeprav gre za prvo slovensko knjigo, ki se posveča lepemu vedenju. Svojstven poklon svojemu rojaku tako predstavlja ponatis, ki so ga leta 2006 izdali v Mestnem muzeju Mengeš.

 

 

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.