skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Zlatniki na kupu zemlje, 1978

V letu 1978 so stekla obsežna dela pri gradnji Doma JLA na Vidmu pod cerkvijo sv. Petra, med Trnovom in Ilirsko Bistrico. Dela je izvajalo podjetje Primorje z Reke. Pri kopanju temeljev za stavbo so delavci na prostoru enega kvadratnega metra naleteli na tri odlično ohranjene zlatnike in jih odnesli s seboj. Za najdbo se je naknadno razvedelo in dva delavca sta za denarno nagrado izročila zlatnika tedanjemu komandirju milice. Domača kulturna skupnost je delavca nagradila , kovanca pa izročila v hrambo Numizmatičnemu kabinetu Narodnega muzeja v Ljubljani, ki je Bistričanom izročila maketi obeh novcev.  Žal je za tretjim zlatnikom izginila vsaka sled.

Oba zlatnika sodita v vzhodno rimsko cesarstvo čas vladanja Heraklijeve dinastije: Justinijana I. (483-565) in Justinijana II. (669-711).

Da je Videm bila nekoč pomembna zgodovinska lokacija potrjuje, dejstvo, da je domačinka M.I. nekaj let pred to nadbo na kupu izkopane zemlje za garaže reševalne postaje v bližini Zdravstvenega doma našla zlatnik. Tudi ta zlatnik je našel svoje mesto v depojih Numizmatičnega kabileta Narodnega muzeja v Ljubljani.

Teren na Vidmu so prekopavale vse vojske, ki so bile na Bistriškem. Še posebno je to počela JLA, ki je zemljišče na Vidmu uporabljala za vojaški poligon in kopanje strelskih jarkov. Verjetno je že prepozno za eventuela raziskovalna odkopavanja.

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.