skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Spominsko obeležje Dučejevemu bratu, Ilirska Bistrica, 1932

Ilirska Bistrica do osvoboditve leta 1945 ni imela nobenega spomenika ali pomembnejšega javnega spominskega obeležja. Edino tovrstno znamenje je bil spominski kamen posvečen Arnaldu Mussoliniju (1885 – 1932), visoko pozicioniranemu fašističnemu funkcionarju, ki je bil v času smrti generalni direktor osrednjega italijanskega časopisa Il Popolo di Italia. Bil je brat dučeja Benita Mussolinija.

Spominski kamen so postavili ob novo zgrajenima lepima palačama grajenima v florentinskem slogu. Eno so namenili banki in posojilnici, drugo pa občini – kot je še danes. V vmesno povezovalno stavbo so umestili lekarno.

Spominski kamen velikosti 40 x 30 x 15cm so obogatili z zasajenim drevescem. Štirivrstni napis na njem se je glasil: » IN MEMORIA * DI * ARNALDO MUSSOLINI * ANNO X . » (Kar bi pomenilo 10. leto fašizma ali leto 1932.)

 

Že po kapitulaciji Italije leta 1943 so kamen odstranili in je ostal na podstrešju občinske stavbe. Po izjavi kustosa Ivana Simčiča je še tam.

 

Na sliki se opisani kamen lepo vidi na levi strani razglednice Ilirske Bistrice, ki jo hrani avtor. Razglednico je izdala  »Cartoleria Marozzi« v Ilirski Bistrici, njen sedež je bil v stavbi današnje pošte Ilirska Bistrica.  245/vč

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Szervezet

Partner


Régió választása


2008 - 2022 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.