skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Slika Staneta Kumarja

Objavljamo sliko, ki je delo slovenskega akademskega slikarja in pedagoga Staneta Kumarja, ki je v letih 1947 do 1950 poučeval likovno vzgojo (risanje) na Nižji gimnaziji v Trnovem. Sliko hrani Ivko Spetič. Slika je nastala leta 1947 in  prikazuje gradnjo zadružnega doma v Trnovem.

Stane Kumar je bil tudi velik ljubitelj železnic. Veliko je slikal na temo železnic. Je eden izmed ustanoviteljev slovenskega Železniškega muzeja v Ljubljani. 25. junija prihodnje leto bomo praznovali 150. obletnico izgradnje železniške proge Pivka-Reka. Ob tej priložnosti bomo na zgradbi postaje v Ilirski Bistrici postavili obeležje v spomin na slikarja Staneta Kumarja.

Leta 1974 je Stane Kumar izrazil željo občinskemu vodstvu, da bi njegova dela, ki jih je ustvaril v Ilirski Bistrici, predstavili na razstavi. Želja se mu ni uresničila. Vzrok zakaj razstava ni bila izvedena ni znan. Njegova dela, ki jih je ustvaril v Ilirski Bistrici, so se pojavljala po raznih krajih nekdanje države, tudi na Brionih. Društvo ljubiteljev železnic Ilirska Bistrica in sodelujoča društva, želimo to napako popraviti in razstaviti nekaj njegovih slik, povezanih z Ilirsko Bistrico in železniško tematiko.

Po neuradnih informacijah je bilo kar nekaj njegovih slik v propadlih organizacijah, kot so bile: Ilirija, Hmezad, Grafika, Tok, vojašnicah, po šolah, družbenih organizacijah in drugod.

Ob tej priložnosti prosimo imetnike njegovih slik, da se javijo na enega od naslednjih telefonov: 031 516 031 ali  618 895. Radi bi se pogovorili o izposoji slik za razstavo del Staneta Kumarja.

Društvo ljubiteljev Železnic Ilirska Bistrica

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.