skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Slavili so "RIMSKI BOŽIČ", Ilirska Bistrica, 1924

Že leta 1921 je Benito Mussolini vodja fašističnega gibanja napovedal, da bo razglasil datum ustanovitve Rima davnega 21. aprila leta 753 pred našim štetjem, za praznik fašizma in tudi na ta način oživil rimsko veličino, ki jo je mesto imelo v preteklosti.  Ko je prevzel oblast v Italiji, je to obljubo tudi uresničil.

Še s posebno velikim pompom so ta dan 21. aprila 1924 prvič praznovali po vsej Italiji. Obletnica, ki naj bi spominjala na rojstvo Rima znana tudi, kot »Natale di Roma«, je vse bolj povdarjala veličino fašizma.

Na sliki: Motiv s proslave v Ilirski Bistrici, 21. aprila 1924 pred nekdanjim Sokolskim domom, ki je prav v tem času postajal Dom fašistov (Casa del Fascio) s sedežem fašistične stranke. Do tega dne so nadzidali sokolski dom, postavili široko stopnišče pred vhod, postavili visok drog za zastavo in vsaj tri metre visok fašio na desni strani stavbe. Na dan proslave so učence nižjih razredov oblekli v črne bluze sive hlače, s črno kapo fesom in s črnim copom in modro ruto, postali so ballila, dekleta predpisano oblečene so postale giovane Italiane. Na sliki so prisotni tudi pomembni vojaški in fašistični veljaki. Ne prepoznamo pa nobenega domačina. (173/vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.