skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Samostojni že sredi zlatih šestdesetih

Izjemno barvita zastavica predstavlja izvirni bistriški ‘suvenir,’ ki so ga ljudje kupili za spomin ali darilo, največje veselje pa je predstavljal otrokom, ki so si jo kupil za na kolo. V zlatih 60-ih letih jo je bilo moč kupiti v Turističnem biroju tik ob glavni prometnici Ljubljana- Reka, v stavbi kavarne Turist, prej Caffe Roma, danes pa Park Seventeen.

Na eni strani je upodobljena najvišja izven alpska gora Snežnik. Njegovih 1796 metrov nadmorske višine izgleda dosti mogočnejših kot je Snežnik videti v naravi, pravzaprav upodobitev spominja bolj na Triglav. Pod njim je avtor upodobil Planinski dom na Sviščakih, seveda krepko predimenzioniran, na desni strani pa kočo od Falerse, torej kočo, ki je bila v lasti podjetja Lesonit. Pod slikovito planinsko idilo ponosno izstopa napis Ilirska Bistrica in Snežnik ter živalski motiv.

Na drugi strani je upodobljena Ilirska Bistrica. Snovalec je izvirno upodobil mesto ob rečici Bistrici. Na veduti prepoznamo cerkev sv. Petra in cerkev sv. Jurija, občinsko palačo in nove pridobitve tistega časa. Pozorno oko prepozna nove stanovanjske bloke v Župančičevi ulici, novo osnovno šolo Dragotina Ketteja in nov mestni park z olimpijskim bazenom, ki je v času samostojnosti doživel dokončni bridki konec.

Pod veduto pa velik napis Ilirska Bistrica in Slovenija ter občinski grb- bistriško Liburno. Zanimivo je, da avtor ni nikjer postavil napisa Jugoslavija, niti rdeče peterokrake zvezde, takrat najpogostejšega simbola ampak je pogumno posegel le po imenu Slovenija.

Zastavica iz blaga je izredno lep in kvaliteten izdelek, tiskana je v tehniki sitotiska, torej je vsaka barva tiskana posebej. Avtor grafike in izdelovalec zastavic je bil Rostislav Pavlovsky, potomec Ruskih priseljencev, ki so v te kraje pribežali pred oktobrsko revolucijo. Svoj studio je imel pri Brnjakovih v Trnovem. Bil je vsestranski likovni ustvarjalec. Živel je na Reki, sprva se je v Ilirsko Bistrico vozil, kmalu pa se je v mesto tudi preselil.

Danes zaman iščemo po mestu kakšen podoben izvirni spominek, ki bi bil izdelan v kakšni domači delavnici. Če pa bi že bil, bi grafiki verjetno dodali kakšno od novih krožišč- simbolom tega desetletja.

Zastavico hrani Romeo Volk.

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.