skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Na Snežniku smo slavili 85-letnico PD, 1992

Jubilejno 85-letnico društva so ilirsko bistriški planinci proslavili z velikim slavjem na 1796 m visokem  vrhu Velikega Snežnika, v nedeljo 16. avgusta 1992.

Zbrala se je velika množica domačih planincev in predstavnikov prijateljskih planinskih  društev, tudi iz zamejstva, Tržaškega in Kvarnerskega zaliva.

Vse prisotne sem kot predsednik pozdravil v imenu domačega PD in predstavil dejavnost planincev pod to prelepo goro, ki so ji mnogi osvajalci dajali tuja imena pa je tudi po zaslugi domačih planincev in domačinov vendarle ohranila svoje lepo prastaro ime Snežnik. Slavje je dopolnil pevski zbor društva upokojencev z dirigentom Dimitrijem Grljem, recitatorji in Jože Dobnik podpredsednik Planinske zveze Slovenije, ki je društvu čestital k jubileju in številnim uspehom pri društvenih dejavnostih. Podelil je častne znake PZS ter znake za prehojene planinske poti. Pri tem je izstopal domači planinec Niko Krašovec, ki je prejel kar sedem odličij. G. Dobnik je ob koncu odkril steber s kovinsko razgledno ploščo po vrhovih gora, ki jih zaobjame oko s Snežnika. Ni se pa tega dne videlo »v Turčijo«, kot je obljubljal Valvasor pred tri sto leti. Na Snežniku je tega dne delovala pošta s priložnostnim poštnim žigom. Izdali pa so tudi posebno dopisnico in nekaj barvnih razglednic Snežnika.

Na sliki: Prizor s slavja na Snežniku, 16. avgusta 1992. V sredini častni gost Jože Dobnik, praporščak Janko Muha (se ga ne vidi), ob desnem robu recitator Franc Dolgan, za stebrom Hinko Poročnik in sin Uroš.  Levo od častnega  gosta Franc Godec in Vojko Čeligoj. Foto Ambrož Valenčič. (vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.