skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Kettejev dom spominsko urejen že 50 let, Prem 1968

Sredi letošnjega leta bo poteklo že petdeset let od kar so na pobudo prosvetnih delavcev osnovne šole v Ilirski Bistrici speljali hvale vredno in nekaj let trajajočo aktivnost za preureditev doma pesnika Dragotina Ketteja na Premu v spominski muzej. Pesnikov dom v pritličju premske osnovne šole, je bil dolga leta zapuščen, nudil je streho le kokošnjaku in šolski drvarnici.

Občina Ilirska Bistrica je sledila pobudi prosvetnih delavcev in leta 1965 imenovala poseben 11 članski odbor za ureditev pesnikovega doma. Vodenje odbora je zaupala Vojku Čeligoju učitelju na tej šoli.  Nakazala je tudi nekaj sredstev za začetna dela. Odbor se je takoj lotil dela. V veliko pomoč so bili učitelji slavisti Franc Munih ravnatelj šole, Zala Šajn, kulturniki Milka Belovič, Danilo Gašperšič s Prema, Miro Rink za občino, Darinka Žbogar iz knjižnice in drugi … Pesnikov doprsni kip je izdelal akademski kipar Marjan Keršič Belač iz Ljubljane. Livarsko delo je opravila livarna Vladimirja Šeksa v Zagrebu, kipar Keršič  je izdelal tudi kopijo kipa iz žgane gline za Kettejevo spominsko sobo na Premu. Bronasti doprsni kip smo namenili učencem Kettejeve šole in dali izdelati še marmorni podstavek, ki ga je izdelalo sežansko podjetje.

Za notranji razpored prostorov in ureditev zbranega gradiva je poskrbel mladi arhitekt Janez Suhadolc iz Ljubljane. Zidarska dela je prevzelo domače podjetje. Za dokumentacijsko gradivo se je dogovoril Franc Munih z novomeško knjižnico Mirana Jarca. Stekla je tudi akcija zbiranja dodatnih sredstev po vseh osnovnih šolah po Sloveniji in Tržaškem, ki so nosila ime pesnika Dragotina Ketteja. OŠ Ilirska Bistrica je celo izdala provizorične bone po 1 DIN, tako še dodatno podprli celo akcijo.

Svečana otvoritev prostorov je bila 8. junija 1968. Vsekakor je bila prireditev ob odprtju Kettejevega doma velik kulturni dogodek tako za Ilirsko Bistrico kot za Prem in Premce.

Kettejeve prostore je svečano odprl pisatelj France Bevk, zbrane je nagovoril akademik Anton Slodnjak Kettejev spomenik je v Ilirski Bistrici pred OŠ odkril tedanji predsednik občine Vitomir Dekleva. V Imenu odbora je o opravljenem delu spregovoril njegov predsednik in se zahvalil vsem, ki so pomagali, da smo se mlademu pesniku občani Ilirske Bistrice dostojno oddolžili. Hud naliv je nastopajoče pregnal v šolske prostore, ni pa pokvaril svečanega vzdušja. V  priložnostnem programu je nastopila tudi  umetnica Alenka Keršič Svetel.

Na sliki:  Kettejev odbor je izdal tudi nekaj ČB razglednic pa fotografskem gradivu Emila Maraža.  Za 30-letnico je Kettejev dom doživel ponovno preureditev.  (368/vč)                                        

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.