skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Josip Kregar, drugi ladijski oficir za dolge proge, Reka, 1933

Bistričanom kar prevečkrat očitajo, ker imajo ladjo v občinskem grbu. Češ, kje pa imate mornarje? Res, ni jih za celo mornarico, nekaj pa jih le imamo.

Eden tak je vsekakor bil Josip Kregar Ježov iz Ilirske Bistrice (1912-1947). Bil je izšolan za oficirja dolge plovbe z dovolj izkušnjami, da je v zadnjem delu svoje kariere poveljeval nekaterim italijanskim trgovskim in vojaškim ladjam.  Njegova matična luka je vsekakor bila luka na Reki, kjer v državnem arhivu tudi hranijo Matične liste – popis vseh ladijskih posadk, ki so domovale na Reki, tudi s podatki o Bistričanu Josipu  Kregarju.

Tu preberemo, da je Josip Kregar (Giuseppe), sin Avgusta in Frančiške Kovačič, rojen 2. marca 1912 v Ilirski Bistrici, opravil šolanje na Kraljevem pomorskem inštitutu na Reki za oficirja dolge plovbe v študijskem letu 1932/1933 in pridobil ustrezno licenco leta 1936. Leta 1942 je napredoval v I. oficirja in svojo kariero zaključil na ladji Genoa v Livornu 15. 9. 1942 s padcem Italije.

Njegovi karieri in službah na mnogih italijanskih ladjah lahko sledimo po uradnih vpisih med letoma 1936 in 1942: Petrarca, Rossini, Alfredo Osioni, Verdi, Garibaldi…  V letih ob izteku vojne so vse italijanske trgovske ladje bile uvrščene v vojne operacije. Kregarjeva ladja je prevažala vojaštvo, ranjence itd. Za to dejavnost je prejel dve odličji vojnega ministrstva in Rdečega križa Italije.

Josip Kregar se je ob koncu vojne poročil na Reki. S soprogo nista imela otrok. Neznan je tudi podatek, kdaj točno je umrl in kje je pokopan!  (366/vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.