skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Sv.Štefan na Topolcu bogatejši za dva nova zvona, 1992

Mladi Topolčanki, Nataša in Jana Zidar sta v Brinju, v šolskem glasilu OŠ Dragotin Kette v Ilirski Bistrici opisali dragoceno pridobitev v vaški cerkvi sv. Štefana. Takole pišeta:

» Nova zvonova na Topolcu«

V nedeljo, 7. marca 1993 so krajani Topolca slavili pomemben dogodek. Koprski škof Metod Pirih je v prisotnosti številnih Topolčanov in gostov pred vaško cerkvijo sv. Štefana posvetil dva nova zvona. Cerkveni obred sta spremljala trnovski dekan g. Bogdan Berce in kaplan Slavko Rebec.

Praznična nedelja je bila vrhunec večletnega truda. Pobudo Antona Vičiča st. za nabavo dveh novih zvonov je podprl vaški cerkveni odbor, prisluhnili pa so ji tudi vaščani. V nekaj mesecih so zbrali dovolj denarja zanju.

Oba zvona je že konec prejšnjega leta vlilo livarsko podjetje Ferolit v Žalcu. Večji zvon tehta kar 222,5 kg in je uglašen na ton H. Manjši zvon ima 134 kg in je uglašen na ton ES. Na obeh zvonovih so vliti prigodni napisi in ime cerkve sv. Štefana na Topolcu z letnico 1992.

Topolčani so zelo ponosni na dejstvo, da se njihova cerkev ponaša s kar štirimi zvonovi. Trije so v zvoniku, v cerkvi pa je razstavljen tudi štiri sto let star zvon, ki je bil srečno vrnjen iz Italije v letu 1986. Tudi za to dejanje je koprski škof Pirih čestital Topolčanom.

Na sliki: Skupina topolških fantov, ki je pomagala spraviti oba zvona v zvonik vaške cerkve sv. Štefana z desne: Anton Mežnar, Zvone Oblak, Franko Zidar, Jadran Zidar in monter. Foto Vojko Čeligoj, Mežnarjev, 240/vč

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.