skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Pevsko društvo v Košani razvije svojo zastavo, 1907

V košanski dolini ima petje dolgoletno tradijo, ki sega celo v zadnja desetletja 19. stoletja.  Močan pečat košanskemu petju je dal nadučitelj Filip Kette, ki je na košanski šoli poučeval do svoje smrti leta 1891.  Nasledil ga je nadučitelj Janko Grad, ki je postavil temelje organiziranega petja, s pevskimi vajami in nastopi.  Pevsko društvo je bilo uradno ustanovljeno leta 1905, ko so sprejeli tudi društvena pravila. Pridružila se jim je tudi tamburaška sekcija.  Leta 1907 so se reorganizrali, sprejeli nova društvena pravila in razvili društveno zastavo. Bil je to za Košano in okolico  velik praznik in nepozaben dan. Sami so pripravili velik pevski nastop, na slovesnot so povabili uniformirano vojaško godbo na pihala z Reke, prišli so predstavniki prosvetnih društev iz okoliških krajev s svojimi prapori in številno ljudstvo, ki je napolnilo trg pred cerkvijo in gostilno Kalužovih. Pred Dolganovo hišo je bila postavljena slavnostna tribuna in ob njej dvoje visokih mlajev. S strehe je vihrala cesarska zastava. Tudi slovenskih zastav ni manjkalo.

Društvena zastava je bila velikosti 180 x 120 cm, na prednji strani je bila iz bele svile z veliko liro in uvezenim napisom » Košansko pevsko društvo 1907«, na zadnji strani iz rdeče svile pa sta bili podobi obeh slovanskih svetnikov sv. Ciria in Metoda. Ob otvoritvi je na zastavo obesila trobarven trak njegova kumica Milica Gradova z napisom: »Košanskemu pevskemu društvu, kumica Milica Gradova, 1907«. Vrh zastavinega droga je krasila v ognju pozlačena 30 cm visoka lira.

O slavnostnem vzdušju v Košani lepo priča priložena slika, ki je verjetno edina ohranjena z omenjenega dogodka. Za posnetek gre gotovo zahvala Šeberjevemu ateljeju v Postojni. Sliko hrani Janez Cerkvenik v D. Košani. Več v jubilenih edicijah Košanskega pevskega zbora.(vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.