skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Dekleta v munski noši, 1943

Čeprav Čičarija deli Istro na slovenski in hrvaški del, pa so prebivalci teh krajev bili stoletja povezani tako v vsakdanjem življenju in delu kot z družinskimi vezmi.

Dekleta na sliki so z obeh strani Čičarije, slikane na Velih Munah poleti 1943. Bilo je zadnje leto, ki je bilo še nakako mirno, čeprav je vojna besnela po vsej Evropi. In vse je kazalo, da bo temu delu naših krajev vojna vendarle prizanesla.

Ob poletnem nedeljskem srečanju so si dekleta nadela kamižot kot pravijo narodni noši v Munah in okolici. V kamižot so oblekle tudi dve prijateljici » kranjske strani« z druge strani Čičarije. Dekleta so, z leve: Slava Poloza Kraljeva iz Mun, Polda Dolgan Fužova s Topolca, moja sestrična Olga Čeligoj Kraljeva iz Mun in Mira Jenko Samsova s Topolca pri Ilirski Bistrici.

Že čez pol leta, aprila 1944 se je okupatorska soldateska zločinsko znesla nad temi skromnimi kraji. Požgali so mnoge vasi v tej okolici in pobili številne nedolžne ljudi. Najbolj okrutno so se znesli nad vasico Lipa kjer so pobili vseh 250 prebivalcev, ki so jih našli v vasi in celo 30 otrok, vas pa požgali. Vse te vasi si še do danes niso opomogle. Pretresljiv vaški muzej si je vredno ogledati. (vč)

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.