skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ostanki Rifugia - zavetišča na Sviščakih, 1241m, 1947

Rifugio Gabrielle dˋAnunnzio, planinski dom na Sviščakih, kot nam je ostal v spominu po drugi vojni.  

Še vedno je njegovo uničenje zavito v tančico skrivnosti. Ljudje omenjajo dve varianti. Po prvi naj bi dom zažgali umikajoči se okupatorjevi vojaki in njihovi sodelavci, pa drugi, so dom požgali partizani, da se na tem pomembnem prehodu ne bi utrdile kdo ve katere vojske, ki so ob koncu vojne bežale pred partizani.

Dom je imel strope in notranjo opremo leseno in ogenj ni imel težkega dela pri uničenju.

Po vojni je nova država najprej presodila, da bi planinski dom znova usposobili. Pripeljali so  večjo količino lesa: grede, deske…  Ob prvih težavah so se na občini odločili, da doma ne bodo obnavljali, češ, da je v dolini mnogo bolj potrebnih stavb, ki jih je treba popraviti in ljudem omogočiti streho nad glavo. Nekdanji planinski dom je začel hitro propadati. Klesano kamenje, vgrajeno v zavetišče, so neznanci kmalu raznesli do mnogih novogradnjah v dolini Sviščakov in okolici.
Ko se je domače planinsko društvo odločilo za gradnjo koče na vrhu Snežnika je usposobilo malo pritlično kočo ob velikem domu, ki je srečno preživela drugo vojno. Koča je dobila ime Koča Ivana Cankarja, 1.242 m, in je bila vpisana kot last Planinske zveze Slovenije. Kasneje se je planinsko društvo odločilo, da na tem mestu postavi Planinski dom na Sviščakih.

Kamra 271vč

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.