skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Iz malega zrase veliko

Iz malega zrase veliko.

V šolskem letu 1957/58 je na OŠ Košana pri Pivki obiskovalo 2. razred več kot trideset učencev in učenk. Na sliki z razrednikom. Med učenci na sliki je kar nekaj učencev, ki so v svojem nadaljnjem življenju in delu dosegli pomembne in dragocene uspehe, odmevne tudi v širšem slovenskem prostoru.

V zadnji vrsti stoji, kot tretji deček z desne  Stanislav Požar, ki se je v osamosvojitvni vojni s svojim   dejanjem zapisal med med primorske junake. Bil je edina smrtna žrtev te vojne na Primorskem. Kot orožar v pivški vojašnici je poškodoval udarne igle na tankovskem strelnem orožju in tako uničil tankovsko strelno učinkovitost.  Dejanje je bilo odkrito in 2. julija 1991 je oficir JLA namerno streljal na osebni avto v katerem je bil Stanislav in ga smrtno ranil.  Stanislavova družina je posmrtno prejela dvoje visokih državnih odličij:  Častni znak svobode Republike Slovenije in Častni vojni znak Slovenske vojske za omenjeno dejanje in njegovo žrtev. Na mestu nesrečnega dogodka ob pivški vojašnici, ki nosi ime Stanislava Požarja ob glavni cesti je postavljeno tudi spominsko obeležje.

V isti, zadnji vrsti je na skrajni levi deček Janko Samsa, ki se je proslavil na področju proučevanja prometnega transporta in gospodarske dediščine na Slovenskem. Mojstrsko je izdelal  na desetine miniatur starih vprežnih voz in vozičkov in kmečkih orodij, predvsem takih, ki jih danes že dolgo ni več. Njegovi mojstrsko izdelani modeli v razmerju 1:7 so tako ohranili že izginjajočo gospodarsko dediščino. Še posebej se je izkazal z rekonstrukcijo več kot 5 tisoč let starega vozička, po najstarejšem kolesu z osjo na svetu, najdenem na obrobju Ljubljanskega barja. Janko Samsa živi v Žirjah pri Sežani.

V drugi vrsti kot drugi z desne stoji deček Marjan Dolgan, danes priznan literarni zgodovinar in kritik. Opravil je magisterij leta 1975 in doktoriral leta 1983. Ima status znanstvenega svetnika. Zaposlen je na literarnem inštitutu Znanstveno raziskovalnega centra Slovenske akademija znanosti in umetnosti v Ljubljani. Raziskuje slovensko književnost 20. stoletja. Bil je urednik številnih zbornikov in avtor mnogih literarnih razprav. Pripravil in izdal je pomembni Literarni atlas Ljubljane. Leta 2006 je izšla njegova knjiga z opisom zanimivosti domačega kraja: »Dolnja Košana in okolica«.

Vojko Čeligoj

Slika

Szűrési lehetőségek

Keresés

Tartalom típus

Kategória
Kategória
Kategória
Kategória
Kategória

Régió választása


2008 - 2024 © KAMRA, Production: TrueCAD d.o.o.