Dr. France Škerl - razstava ob stoletnici rojstva

Zgodovinar. Znanstveni raziskovalec narodno-osvobodilnega boja. Arhivist. Partizan. Urednik Slovenskega poročevalca.
France Škerl se je rodil 19. marca 1909 v Stožicah. Leta 1934 je diplomiral iz zgodovine na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Leta 1939 je uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom Ljubljana v prvem desetletju ustavne dobe. V letu 1941 je kot krščanski socialist začel aktivno sodelovati v OF. Avgusta 1942 je odšel v partizane.
Po vojni se je vrnil v Ljubljano. Leta 1946 se je poročil z Jožefo Jakomin. V svoji raznoliki karieri je zamenjal kar nekaj delovnih mest: Arhiv republike Slovenije, Inštitut za zgodovino delavskega gibanja, Uredništvo Slovenskega poročevalca, Muzej NOB, Prva gimnazija Maribor in Občina Ježica. 19. oktobra 1985 je umrl v Ljubljani.
Pregled obsežne bibliografije njegovih neobjavljenih del in kritik s področja zgodovine in arhivistike šteje preko 140 naslovov, med njimi je tudi nekaj knjig in učbenikov. Njegovo najpomembnejše delo je neobjavljena obsežna zgodovinska monografija Primorska v narodnoosvobodilnem boju do kapitulacije Italije.

Soproga Jožefa Škerl je v skladu z njegovo željo po njegovi smrti predala obsežno zasebno zbirko knjig v hrambo knjižnici Bežigrad, zaradi česar so po dr. Škerlu tudi poimenovali novo nastalo enoto na Vojkovi cesti.

Ob stoletnici njegovega rojstva pa smo v enoti Knjižnica Črnuce pripravili manjšo razstavo,
od 5. aprila do 14. maja 2010
.

Vabljeni!
France Škerl

Slika : France Škerl

France Škerl

Slika : France Škerl

France Škerl

Slika : France Škerl

Ljubljana v prvem desetletju ustavne dobe : inauguralna disertac

Slika : Ljubljana v prvem desetletju ustavne dobe : inauguralna disertac

Razstava France Škerl v Knjižnici Črnuče

Slika : Razstava France Škerl v Knjižnici Črnuče

Tabela 1: Dodatne informacije o vsebini

NazivDr. France Škerl - razstava ob stoletnici rojstva
LokacijaKnjižnica Črnuče
ObjavilMestna knjižnica Ljubljana
Kontaktna oseba Andreja Rupnik
Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam