Ljudska šola

Ob vstopu v nekdanjo šolsko zgradbo, kjer je danes krajevna knjižnica, v Grumovem času pa dom Jože Debelak, hčerke šmarskega nadučitelja Mihaela Debelaka, so nas pozdravili zvoki prečne flavte, na katero je igrala Anja Kranjec, učenka učiteljice flavte profesorice Mire Kranjec. Tudi v dramo Dogodek v mestu Gogi nas namreč pospremijo zvoki flavte …

»Večer, po ozračju se nosi drobna, trzajoča pesem flavte. Sobe, ki jih baše mrak, belina rok obrazov.« (ZD I, str. 175)

V tej stavbi je Maša prav na tistih črnih kamnitih stopnicah, na katerih sta pred skoraj 100 leti posedala pisatelj in njegova muza, prebrala še eno Slavkovo pismo Joži. Ohranilo se je 98 njegovih pisem, ki jih je Joža Debelak uredniku Zbranega dela Slavka Gruma Ladu Kralju dovolila objaviti, originale pa je zadržala in jih danes hrani družina Kalan. Nekatere dele pisem je prečrtala, tako da niso berljivi. Dolgo je veljalo, da sta se ohranili le dve njeni pismi, namenjeni Slavku Grumu, pravzaprav ena kartica in eno pismo, a Stanka je med zapuščino pisatelja, ki jo hranijo v Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu, našla še dve dragoceni pismi.

Joža Debelak je bila prva ženska elektroinženirka v stari Jugoslaviji. Diplomirala je leta 1927 na ljubljanski univerzi in 31 let poučevala na Srednji tehniški šoli v Ljubljani. Grum ji je s pismi izkazoval izjemno naklonjenost. Morda jo je na piedestal postavljal tudi zato, ker sta bila večino časa ločena, on na Dunaju, kjer je študiral medicino, ona v Šmartnem ali Ljubljani, kjer se je pripravljala na izpite. Za takratno patriarhalno družbo je bil njun odnos vsekakor nekaj izjemnega. Joža je bila Slavku navdih, včasih nedosegljiva, na trenutke več vredna, saj je rastla v okolju izobražencev – drugače kot Slavko, ki ga je neprestano zasledoval neprijeten vonj iz usnjarne, ki se je zažiral v očetove obleke  – učitelj je bil že njen ded po očetovi strani Janez Debelak, znani tržiški orglar, godbenik in priložnostni skladatelj, njegov stric Mihael Debelak, zaveden Slovenec in narodni buditelj, pa je bil tržaški stolni kanonik; po mamini strani so bile sestre Jezeršek iz Kranja poročene z vidnimi intelektualci takratnega časa: ena z litijskim nadučiteljem Bernardom Andolškom, druga z uglednim pravnikom Božidarjem Bežkom. Njegov brat Viktor Bežek je bil nekaj časa urednik Ljubljanskega zvona, sicer pa prizadeven pedagog.  

Ljudska šola v Šmartnem pri Litiji

Slika : Ljudska šola v Šmartnem pri Litiji

Stopnišče v šmarski knjižnici

Slika : Stopnišče v šmarski knjižnici

Sprehajalci v šmarski knjižnici

Slika : Sprehajalci v šmarski knjižnici

Joža Debelak

Slika : Joža Debelak

Joža Debelak

Slika : Joža Debelak

Tabela 1: Dodatne informacije o vsebini

Kategorijeliteratura
zgodovina
ObjavilKnjižnica Litija
Avtor besedilaAleksandra Mavretič in Stanka Sirk
Kontaktne osebe Sonja Perme
Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam