Zemljevid  

Umetnostna galerija Maribor (UGM)

Umetnostna galerija Maribor, ki je bila ustanovljena leta 1954, izhaja iz tradicije v 20-ih letih 20. stoletja ustanovljenega umetniškega kluba Grohar, ki je odigral pionirsko vlogo pri organiziranju likovnega življenja v mestu. Z galerijo je Maribor dobil prvo profesionalno ustanovo, ki se je ukvarjala z muzejsko-galerijsko dejavnostjo na področju moderne umetnosti.  Z nastanitvijo v stavbo na vogalu Strossmayerjeve in Orožnove ulice je UGM pridobila približno 800 m2 razstavnih površin, ki se zaključijo z reprezentančno Viteško in Stebriščno dvorano. Osrednji razstavni prostori se nahajajo v nekdanji meščanski palači iz prve polovice 19. stoletja in bivši cerkvi celestinskega samostana iz druge polovice 18. stoletja. V letih 1951-1954 so stavbo po načrtih arhitekta Saše Deva prenovili, ji dali današnjo obliko ter jo namenili novo ustanovljeni galeriji. Po združitvi z Razstavnim salonom Rotovž v 80-ih letih je UGM pridobila kustodiat za sodobno umetnost ter dodatne prostore za predstavitve sodobne umetnosti v središču mesta.

Danes UGM deluje kot regionalni muzej sodobne vizualne umetnosti na območju ustanoviteljice Mestne občine Maribor ter širšem območju SV Slovenije in se uvršča med javne kulturne zavode širšega pomena.

Vir: http://www.ugm.si/o-ugm/zgodovina/ (12. 5. 2016)

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Kategorije

Zavod

Telefon

02 229 58 60

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletni naslov

http://www.ugm.si/

Datum objave

12.05.2016 11:53

Zadnja sprememba

12.05.2016 11:53

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam