skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kulturno društvo Anton Tanc Marija Gradec

Kulturno društvo Anton Tanc Marija Gradec je pričelo s svojim aktivnim delovanjem leta 1979.

Preberi več
Poimenovano je po Antonu Tancu, slovenskem pesniku, pisatelju, prevajalcu in publicistu, roj. 13. januarja 1887 v Modriču pri Laškem. Usmeritev društva je raziskovanje, zapisovanje in prikazovanje izročila domačega področja. Poleg ohranjanja in prikazovanja šeg in navad, člani gojijo tudi ljudske plese slovenskih pokrajin. Društvo ima v svojem programu štiri delovne običaje, osem prazničnih običajev in šest spletov plesov slovenskih pokrajin.
 
V društvu trenutno deluje ena folklorna skupina: odrasla, ki ima 25 članov, ki živijo v Laškem, v njegovih okoliških vaseh in sosednjih občinah...Vsako leto folklorna skupina opravi okrog dvajset nastopov (razne prireditve v kraju in bližnji okolici, folklorne revije, srečanja z drugimi folklornimi skupinami in nekaj nastopov po naročilu). Folklorna skupina je dvakrat sodelovala na Festivalu folklore v Beltincih, prvič s Staro kozjansko ohcetjo in drugič s Kozjanskim spletom plesov. Redno pa skupina dosega regijski nivo.
 
V letih delovanja se je društvo predstavilo na različnih prireditvah, s štirimi običaji se je predstavilo tudi na nacionalni televiziji. Skupino je pot zanesla tudi v mnoge države po Evropi. Nastopali so že v Angliji, Avstriji, Srbiji, Skandinaviji, na Madžarskem, Hrvaškem, Rusiji ... 
 
Društvo sodeluje tudi z Zvezo kulturnih društev občine Laško Možnar. Le-to v okviru svoje dejavnosti vsako leto pripravi: prikaz starih šeg in delovnih opravil (folklorna skupina vsako leto predstavi z enim prikazom); v okviru prireditve Pivo Cvetje "Ohcet po stari šegi" (folklorna skupina je glavni nosilec prikaza); tridnevno prireditev Martinovo (folklorna skupina vsako leto sodeluje  s prikazom Blagoslova vina in običajem Lepe nedelje) … 
 
 
 
 
 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Društvo

Telefon

041 290 922

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Datum objave

25.11.2015 14:26

Zadnja sprememba

13.01.2018 01:08

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam