skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kongregacija šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

Kongregacija šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja, znana tudi pod imenom mariborske šolske sestre, je prva redovna ustanova, ki je nastala na slovenskih tleh. Mariborski škof Anton Martin Slomšek (1800-1862) je želel imeti v svoji škofiji redovnice za vzgojo zapuščene ženske mladine. Prve sestre so prišle iz Gradca v Maribor leta 1864, se nato osamosvojile in 13. septembra 1869 je bila imenovana za prvo predstojnico s. Margareta Puhar (1818-1901).

Preberi več

Iz Maribora, kjer je nastal velik vzgojni zavod, se je dejavnost širila drugam. Sestre so ustanavljale vrtce, sirotišnice, internate, osnovne, meščanske in gospodinjske šole, učiteljišča, vodile gospodinjske tečaje za žene in dekleta – najprej v okolici Maribora, potem v Celju, na Gorenjskem, Tržaškem in Koroškem, po Hrvaškem, Bosni in Hercegovini ter Srbiji, kasneje med izseljenci po Evropi, v Severni in Južni Ameriki ter Egiptu. Že od vsega začetka je bila njihova dejavnost tudi vezenje cerkvenih paramentov. Po prvi svetovni vojni so sestre prevzele delo v bolnišnicah, domovih za ostarele in gospodinjstvo v zavodih in cerkvenih ustanovah.

Druga svetovna vojna in čas po njej sta v Sloveniji in po republikah nekdanje Jugoslavije prekinila cvetoče vzgojno delo in izgubile so vse šole ter druge ustanove. Drugod se je ves čas delo nemoteno nadaljevalo.

V Sloveniji so se prilagodile novim razmeram in danes skušajo v okolje, v katerem živijo, prinašati veselo oznanilo evangelija in pospeševati kvaliteto življenja. Posvečajo se vzgoji mladih, da bi rasli v veri in postali zrele osebe, odgovorni zase in za druge. Prizadevajo si, da bi odgovorile tudi na druge potrebe Cerkve in družbe: poučujejo verouk po župnijah, sodelujejo pri svetovanju zakoncem, družinam in posameznikom v stiski, organizirajo duhovne vaje in duhovne obnove za mladino ter počitniške programe za otroke; vodijo kuharske in gospodinjske tečaje; imajo vezilnico cerkvenih paramentov.

Šolske sestre pripadajo veliki družini Frančiškovih redov, katerih ideal je življenje po evangeliju v notranji svobodi in veselju, v ljubezni do križanega Kristusa in zaradi njega do vsakega človeka in vsega stvarstva.

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Verska ustanova

Telefon

01 231 80 77 (provincialna hiša, Lj), 02 234 58 04 (materna hiša, Mb)

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Datum objave

09.11.2020 07:26

Zadnja sprememba

09.11.2020 09:29

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam