skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Kobariški muzej

Preberi več
Pokrajina ob Soči je postala v letih 1915, 1916 in 1917 eno od evropskih bojišč, ki so jih prepredali strelski in povezovalni jarki, utrdbe, žičnice, ceste, vodovodi, naselja barak, pokopališča in številni drugi objekti, ki so jih zgradili stotisoči delavcev, vojnih ujetnikov in vojakov avstro-ogrske in italijanske vojske. Ostaline teh objektov pričajo še danes o tem, da se je soška fronta v marsičem razlikovala od zahodnega in vzhodnega bojišča.

V vsem tem obdobju se je frontna črta komaj kje premaknila za streljaj. Na kratkih 55 kilometrov zračne črte se je vzpela od obale Jadranskega morja do več kot 2000 metrov visokih alpskih vrhov. Večinoma je bila vklesana v kamen. Pretežno kraški svet v kasnejših obdobjih v glavnem ni doživel preobrazbe v poljedelsko kulturno krajino. Sledovi vojne so se zato tukaj ohranili v takšnem obsegu, da so danes kulturna dediščina izjemnega pomena, ki priča o tragičnem poglavju evropske zgodovine.

Obiskovalci Posočja in Krasa danes odkrivajo pozabljeno fronto in nekdanje bojišče ob eni najlepših evropskih rek. Ob pripovedi o vojnem opustošenju, trpljenju in žrtvah in hkrati osupljivi lepoti reke, gora, narave se jim zastavljajo številna vprašanja in rojevajo razmišljanja o vojni, o miru, o usodah ljudi.

K prebujanju zanimanja za zgodovinske dogodke na soški fronti je v zadnjih dveh desetletjih veliko prispeval tudi Kobariški muzej. Svoje poslanstvo je namenil pripovedi o vojni v gorah, ki je bila do udeležencev še posebej neizprosna. Na težko dostopnih skalnatih pobočjih in vrhovih so se uničevalni moči nasprotnikovega orožja pridružile še mogočne naravne sile – viharji, strele, mraz, plazovi ...

Stalna razstava in občasne tematske razstave govorijo predvsem o zgodovinskih dogodkih med 1. svetovno vojno na severnem, goratem delu soške fronte. Prikazuje gore nad dolino reke Soče, na katerih so težke preizkušnje prestajali pripadniki številnih narodov avstro-ogrske monarhije in italijanski vojaki.

Kobariški muzej predstavlja na stalni razstavi dogajanje na soški fronti in posebej podrobno gorsko bojevanje. V projekcijski dvorani dokumentarni film v 19 minutah predstavi dvanajsto soško bitko in tako zaokroži vedenje o enem največjih spopadov v gorskem svetu v vsej človeški zgodovini. V sobi z velikim reliefom Zgornjega Posočja je prikazana razmestitev enot 23. oktobra 1917, dan pred odločilnim spopadom. Obiskovalci si lahko v muzeju ogledajo več kot 500 fotografij, 50 vojaških zemljevidov in več kot 1000 primerkov orožja, orodja, uniform, medalj in spominskih predmetov. Pripoved o zgodovinskih dogodkih jim posredujejo zelo izkušeni vodiči in jih na željo popeljejo tudi po Kobariški zgodovinski poti.


Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Podjetje

Telefon

053890000

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Datum objave

16.03.2012 14:13

Zadnja sprememba

20.04.2018 14:25

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam