skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica

Goriška knjižnica Franceta Bevka Nova Gorica je ena od desetih osrednjih območnih knjižnic v Sloveniji. Poleg centralne enote v Novi Gorici ima sedem krajevnih knjižnic in potujočo knjižnico, bibliobus. S svojo dejavnostjo pokriva območje s skoraj 60.000 prebivalci.

Preberi več

Ustanovljena je bila 18. januarja 1949 kot Okrajna študijska knjižnica Gorica. Sprva je imela začasni sedež v Šempetru, v naslednjih petdesetih letih se je večkrat preselila, dokler ni bila 8. februarja 2000 otvorjena nova stavba, kjer so v eni zgradbi našli prostor vsi oddelki knjižnice. V Goriško knjižnico Franceta Bevka se je preimenovala leta 1970 po smrti Franceta Bevka.

Projekt za novo zgradbo je nastal v letih 1995 in 1996, gradnja se je začela oktobra 1996 in zaključila decembra 1999. Na slovenski kulturni praznik leta 2000 je bila stavba slovesno otvorjena. Knjižnična stavba ima štiri etaže, od tega približno 4500 m2 površine za knjižnico. V kleti je večnamenska dvorana, v pritličju in v prvem nadstropju se nahajajo vsi oddelki knjižnice, čitalnica, glasbena in video soba, Bevkova spominska soba ter časopisna in domoznanska zbirka, v drugem nadstropju pa upravni del zgradbe.

Knjižnica poleg knjig hrani tudi avdio in video gradivo, zemljevide, notno gradivo, periodiko in nudi dostop do številnih podatkovnih baz. Gradivo je obdelano v Cobiss-u in v prostem pristopu (z izjemo dveh oddelkov, časopisnega in domoznanskega, ter gradiva, ki se obravnava kot stari tisk). Knjižnica omogoča dostop do interneta in prostor za študij.

Član Goriške knjižnice je hkrati član vseh njenih enot, kar pomeni, da si lahko z isto izkaznico izposoja gradivo v vseh enotah knjižnce.

Knjižnica ima sedem krajevnih knjižnic v krajih Bilje, Branik, Deskle, Kanal, Prvačina, Renče in Solkan. Vse so odprte dvakrat oz. trikrat na teden, gradivo je obdelano v Cobiss-u in v vseh, z izjemo Kanala, izposoja poteka avtomatizirano. Uporabnikom nudijo izposojo knjižnega in neknjižnega gradiva.

Potujoča knjižnica ima začetke v letu 1966, ko so s potovalnimi kovčki obiskovali okoliške kraje in kasneje še delovne organizacije. Sprva si je delila bibliobus in teren z ajdovsko in tolminsko knjižnico, od leta 2005 pa ima svoj bibliobus, ki obišče 82 izposojevališč v okoliških krajih: Goriška Brda, Kras, Trnovsko planoto, Soško dolino, Vrtojbo, Šemepter pri Gorici, Šempas, Ozeljan, pa tudi podjetja, šole, vrtce in razne ustanove. V letu 2008 je začela obiskovati še dva kraja v Italiji: Špeter Slovenov in Doberdob.

 

Viri:

Zbornik Goriške knjižnice Franceta Bevka : ob njeni petdesetletnici, Nova Gorica, 1999; Uradna spletna stran; Brošure Goriške knjižnice; Arhiv Goriške knjižnice

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Zavod

Telefon

05 / 33 09 100

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Spletni naslov

http://www.gkfb.si/

Kontaktne osebe

Irena Škvarč

Datum objave

16.06.2008 15:24

Zadnja sprememba

20.04.2018 14:28

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam