skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Aeroklub letalska šola Celje (v nadaljevanju: Aeroklub), je samostojno športno izobraževalno društvo, ki na nepridobiten način in na prostovoljni podlagi združuje osebe, jih povezuje, usmerja in usklajuje njihove dejavnosti na področju letalstva. Aeroklub je pravna oseba zasebnega prava in član Letalske zveze Slovenije.

Vir: http://www.aeroklub-celje.si/o-klubu/statut-kluba.html

Preberi več

Ustanovitev Aerokluba Celje

V letih 1927-1928 je bilo v Sloveniji ustanovljeno kar nekaj aeroklubov. V Celju je bil aeroklub ustanovljen leta 1928. Se istega leta je bil v Celju prvi aero-miting na katerem so si obiskovalci, ki so jih nasteli kar 30000, ogledali "akrobatsko" skupino letal ter skok s padalom.

Leta 1929 je vojna komanda dodelila Aeroklubu Celje letalski motor Daimler (trofeja iz 1.svetovne vojne) z namenom, da bi priceli z izgradnjo letala. Tako je decembra 1929 Ladislav Ropas prevzel tehnicno vodstvo. Na pomoc, ki jo je zelo potreboval, je priskocil brat Dorko, ki se je ukvarjal z gradnjo modelov lastnih in tujih konstrukcij. Ladislav je med tem na Dunaju spoznal pilota Zuzmana, ki ga je naucil leteti z motornim letalom. Zacel se je zanimati tudi za jadralno letenje. Navezal je stike z druzbo Ron-Rositten (Wasserkuppe, Nemcija, kjer so bila svetovno znana tekmovanja v jadralnem letalstvu). Tu je Ropas uspel dobiti nacrte za "Zoegling" (Vrabcu podobno drsno letalo). Odlocil se je za samogradnjo, kjer mu je bil v veliko pomoc brat Dorko z modelarskimi izkusnjami, za delo pa je angaziral se vajence in pomocnike.

Več: 
http://www.aeroklub-celje.si/o-klubu/zgodovina.html
https://peterkarner.webs.com/zgodovina.htm

 

Fotogalerija

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Kategorije

Društvo

Telefon

00386 30 60 88 50

Elektronski naslov

Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktne osebe

Teodor Mirnik

Datum objave

30.08.2018 16:45

Zadnja sprememba

30.08.2018 16:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam