skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Zgodba grajskega pohištva

V razstavišču Koroške osrednje knjižnice je bila v četrtek, 11. decembra 2008, otvoritev razstave Zgodba grajskega pohištva - pohištvena zbirka gradu Ravne v luči restavratorskih posegov. Preberi več
Razstava je plod sodelovanja Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika, ki je tudi lastnica pohištvene zbirke, ter Koroškega pokrajinskega muzeja. V zadnjih dveh letih so v muzejski restavratorski delavnici, pod vodstvom restavratorja Aleša Senice in restavratorskega pomočnika Bojana Paradiža, restavrirali najdragocenejše kose pohištva. Pričujoča razstava, katere avtorici sta mag. Simona Javornik in Simona Vončina, je razdeljena na dva dela. Prvi del prikazuje še nerestavrirane kose s prikazom orodij in preparatov, ki se uporabljajo pri postopkih konzerviranja in restavriranja. V drugem delu pa so delno ambientalne postavitve restavriranih kosov.
Pohištvena zbirke gradu Ravne, ki jo kot posebno zbirko hrani Koroška osrednja knjižnica, šteje preko štirideset kvalitetnih kosov. Žal je večina zbirke brez jasne provinience. Dokumentirano je, da je bil del pohištva po letu 1945 na grad pripeljan iz Federalnega zbirnega centra. Nekaj kosov je domnevno še dediščina zadnjih plemenitih lastnikov gradu, grofov Thurn Valsassina, del pa je bil verjetno pripeljan iz sosednjih guštanjskih dvorcev. 
Najstarejši kosi pohištva so baročne dvokrilne omare, najstarejša iz konca 17., ostale iz sredine 18. stoletja, tabernakeljska omara in intarzirani pisalnik iz srede 18. stoletja. Najdragocenejša je verjetno empirska pisalna omara z elegantno pozlato in igrivo borduro z rastlinsko ornamentiko, ki verjetno izhaja iz delavnice Josefa Danhauserja na Dunaju, ok. leta 1810. Najobsežnejši del zbirke predstavlja neobaročno pohištvo, ki sestavlja celotne ambiente: fotelje, trosede, počivalnike, salonske in igralne mize ter vitrine. Iz začetka 20.stoletja so ohranjene knjižne omare, nižji knjižni regali ter secesijska jedilniška garnitura. Obsežen del zbirke predstavljajo skrinje, od intarzirane baročne do kvalitetnih primerkov poslikanih koroških skrinj.
Razstavo, ki bo na ogled do 8. februarja 2009, bodo spremljale andragoške delavnice s predstavitvijo restavratorskega dela in postopkov pri restavriranju pohištva.


Fotogalerija

Informacije

Naziv

Zgodba grajskega pohištva

Kontaktna oseba

Simona Vončina

Datum objave

15.12.2008 16:53

Zadnja sprememba

08.10.2009 20:57

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam