Zemljevid  

Dušan Sterle - Pod drobnogledom časa

Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 30. maja 2019, ob 19. uri na odprtje razstave Kamničana, neumornega likovnega ustvarjalca in večno angažiranega človeka, Dušana Sterleta. 

Izjemno širok opus umetnika, tako v vsebinskem kot tudi v tehničnem smislu, je ob izboru del za razstavo zahteval precejšnjo selekcijo. Celote ni moč razstaviti na eni sami razstavi, potrudili pa smo se prikazati kar se da široko paleto njegovega dosedanjega ustvarjanja.

Preberi več

Sterletovo slikarstvo je v začetku, v sedemdesetih letih, črpalo iz bazena surrealističnega slikarstva. Kot tradicionalni umetnik se je v tem obdobju obrnil k upodabljanju nenamernih oznak oz. podob na platno, ki pa v svoji globini potujejo po miselnih mrežah, v katere se ujamemo, in kažejo podobe, ki umetnika obsedajo. Tako seveda kljub realizmu ne gre za neko fotografsko kopiranje realnega, videnega, ampak za nenehno nanašanje posamičnega izven konteksta, spajanja le-tega in ustvarjanje lastne interpretacije. Če so začetna dela trkala na vrata iluzionističnega surrealizma, kakršnega sta obravnavala Salvador Dali in Rene Magritte tako v vsebinskem smislu kot tudi pri izboru likovnih sredstev in tehnike prečiščenega ter rafiniranega likovnega zapisa, pa se že v naslednji fazi pojavi likovni izraz popolnoma lastne likovne govorice, ki jo Sterle razvija do mere, ko z vsem priznanjem lahko rečemo, da gre za njegov slog; od tistega trenutka dalje namreč vse, kar ustvari, nosi prepoznaven pečat.
Pri figuraliki Dušana Sterleta gre večinoma za podobe, ki nastajajo v širših ciklih. Vsebinsko gre za osebna doživetja, spomine, hipne momente, včasih tudi izreze iz sanj, igre. V delih pogosto prevladuje nekakšna lahkotnost, ki je tudi značilna za postmodernistično figuralno slikarstvo, prav tako pa ne gre spregledati uporabe vseh umetnostnih tradicij do tistega časa, ki so tudi zaradi odprtosti umetnikov in poznavanja minulih umetnostnih zvrsti razvijale popolnoma samosvoje slogovne raznolikosti ter večplastnost zaradi vpeljevanja avtopoetik. Prav zaradi slednje se avtor lahko izogiba znanim sporočilom, vpeljuje prikrite pomene ter je vseskozi tu zaradi umetnosti, dela samega, in ne stoji na mestu tistega, ki bi skušal skozi delo izboljšati svet. Podobe vsakdana ne nosijo sporočil, lahko so tako realne kot imaginarne, ne reflektirajo le našega življenja in se predvsem vzpenjajo na mesto, ki presega vrednost dokumenta, zatorej ne gre za fotografsko kopiranje, ampak za interpretacijo posamičnega momenta. Sterle vpeljuje vsebine vsakdana na način, da v nas obudi drobne trenutke, ki jih tudi sami srečujemo, smo del njih ali zgolj njihovi opazovalci. 
Sterletova likovna pot je po vsebinski plati nekakšna vizitka, kronika družbe in posameznika, poklon naravi, s strogo likovno tehnične plati pa nenehno potepanje, hlastanje po eksperimentiranju in nenehno neutrudno beleženje lastnega in širšega družbenega bivanja.

Ob razstavi bo izšel tudi katalog, delo oblikovalca Vladimirja Ristića in z besedilom kustosinje Saše Bučan.

O delu slikarja bo spregovorila kustosinja razstave Saša Bučan.

Razstavo bo odprl župan Občine Kamnik, gospod Matej Slapar.

Vabljeni.

Vir: https://www.facebook.com/events/2344097985825249/

Fotogalerija

Lokacija

Informacije

Naziv

Dušan Sterle - Pod drobnogledom časa

Čas dogodka

Četrtek, 30. marca 2019, ob 19. uri

Lokacija

Glavni trg 2, 1241 Kamnik

Kontaktna oseba

mag. Zora Torkar

Datum objave

30.05.2019 06:55

Zadnja sprememba

09.10.2019 13:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam