Zemljevid  

9. oktobra 1948 je umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma.

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
9. oktobra 1948 je v Ljubljani umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma. Rodil se je 22. julija 1880 v Ljubljani. 

Dr. Rudolf Andrejka je študiral  pravo na Dunaju in ga zaključil z doktoratom leta 1903. Znani dunajski predavatelji pravne stroke so mu dali osnovo, iz katere se je razvil v odličnega poznavalca upravnega prava. Že pred zaključkom študija (1902) se je zaposlil pri deželni vladi v Ljubljani in se kmalu uveljavil kot eden naših najbolj plodovitih pravnih pisateljev. Njegov interes je pogosto posegal tudi na področja zgodovine in planinstva, vseskozi pa je ohranjal tudi stik s slovensko literaturo in jezikom. Leta 1926 je postal predavatelj na ljubljanski pravni fakulteti in to delo kot redno ali honorarno s prekinitvami opravljal skoraj do smrti.

Preberi več

Po zlomu monarhije je zastopal slovensko narodno vlado na Dunaju, kmalu je bil imenovan za okrajnega glavarja v Celju (gerent od aprila do maja 1919), mesec dni kasneje pa za načelnika predsedstvene pisarne pri deželni vladi za Slovenijo. Postal je tudi namestnik velikega župana in inšpektor notranjega ministrstva v Beogradu. Diktatura ga je leta 1931 upokojila, leta 1936 so ga ponovno postavili za načelnika državne statistike v Beogradu, dokončno pa so ga upokojili na ukaz nemških oblasti junija 1941.

Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/andrejka-rudolf/22/
Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.

Priporočamo tudi: http://www.slovenska-biografija.si/oseba/sbi129727/

Fotogalerija

Informacije

Naziv

9. oktobra 1948 je umrl Rudolf Andrejka, pravnik, pisatelj, statistik, zgodovinar ter propagator planinstva in turizma.

Čas dogodka

9. oktober 1948

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

09.10.2019 00:00

Zadnja sprememba

22.07.2019 04:48

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam