Zemljevid  

20. aprila 2012 je v Celju umrl Franc Štolfa, stomatolog in publicist

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
20. aprila 2012 je v Celju umrl Franc Štolfa, stomatolog in publicist. Rodil se je 21. februarja 1932 v Ljubljani. 

Primarij dr. Franc Štolfa je od leta 1938 živel v Celju. Po zaključenem študiju medicine v Ljubljani se je zaposlil kot zobozdravnik v Celju in bil do leta 1992 vodja zobozdravstvene službe ŽZD Maribor – OA Celje. Je dolgoletni aktivni član Društva Zobozdravstvenih delavcev Celje, vodil ga je do leta 1993, bil je tudi podpredsednik Društva Zobozdravstvenih delavcev Slovenije in predsednik odbora za zgodovino stomatologije pri tem društvu. Z zgodovino stomatologije se je namreč ljubiteljsko ukvarjal že od študentskih let.

Preberi več
Kot eden najbolj aktivnih in uspešnih društvenih članov je objavil okoli 350 člankov v strokovnem in poljudnem časopisju, izdal knjigi Socialno in zdravstveno varstvo na slovenskih železnicah in Ljudsko zobozdravstvo na Slovenskem. Urejal je tudi zobozdravstveni občasnik Radiks, ki je presegal meje celjskega območja.
Posebnost prim. dr. Štolfe je dolgoletno zbiranje literature in materialne dediščine s področja zobozdravstva. Zato je njegova zasluga, da danes Muzej novejše zgodovine v Celju hrani in prezentira edinstveno Slovensko zbirko zobozdravstva, ki z gradivom, instrumenti in medicinsko opremo ilustrira razvoj zobozdravstvene stroke pri nas.
Za njegovo delo na področju medicine, predvsem za ureditev zobozdravstvene zbirke v Muzeju novejše zgodovine Celje, mu je mestna občina leta 1995 podelila srebrni celjski grb.
 
Biografsko geslo je pripravil Janko Germadnik in je bilo preneseno iz Celjskega biografskega leksikona (2003–2007); za ažuriranje gesla skrbi Osrednja knjižnica Celje.

Vir: http://www.celjskozasavski.si/osebe/%C5%A1tolfa-franc/358/

Priporočamo tudi: Zobozdravstvena zbirka Muzeja novejše zgodovine Celje

 

Fotogalerija

Informacije

Naziv

20. aprila 2012 je v Celju umrl Franc Štolfa, stomatolog in publicist

Čas dogodka

20. april 2012

Kontaktna oseba

Srečko Maček

Datum objave

20.04.2020 00:00

Zadnja sprememba

21.02.2020 08:58

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam