skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Lesene skrinje so bile vse do začetka 20. stoletja pomemben kos pohištva na podeželju. Uporabljali so jih za shranjevanje oblačil in osebnih predmetov. Zaprte so služile tudi za sedenje. Posamezne so imele v notranjosti ločene prostore in predale, včasih tudi skriven predal za hrambo dragocenih osebnih predmetov (denarja, nakita, ljubezenskih pisem ...). Na Ormoškem so jih izdelovali iz mehkega smrekovega lesa, različnih dimenzij, brez zahtevnejše površinske obdelave in nekrašene, z ravnim ali polkrožnim pokrovom. Ker so bile pre ...

Preberi več

Lesene skrinje so bile vse do začetka 20. stoletja pomemben kos pohištva na podeželju. Uporabljali so jih za shranjevanje oblačil in osebnih predmetov. Zaprte so služile tudi za sedenje. Posamezne so imele v notranjosti ločene prostore in predale, včasih tudi skriven predal za hrambo dragocenih osebnih predmetov (denarja, nakita, ljubezenskih pisem ...).

Na Ormoškem so jih izdelovali iz mehkega smrekovega lesa, različnih dimenzij, brez zahtevnejše površinske obdelave in nekrašene, z ravnim ali polkrožnim pokrovom. Ker so bile preproste izdelave, so jih »zbili« vaški rokodelci. Moški in ženske so imeli vsak svojo, ločeno skrinjo. V začetku 20. stoletju so jih nadomestile omare.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Nevenka Korpič

Avtorji

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Ključne besede

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Odnos

Je del etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Datum digitalizacije

18.11.2020 13:07

Datum objave

19.11.2020 08:47

Zadnja sprememba

18.11.2020 17:18

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam