skok na glavno vebino izjava o dostopnosti

Ptujski tednik (1951-1961)

23. junija 1950 je zaradi finančnih in tehničnih težav Naše delo prenehalo izhajati. Prve dni novega leta 1951, po polletni prekinitvi, je Ptuj ponovno dobil svoje tedensko glasilo. Ob ponovnem izidu glasila se je uredništvo odločilo za regijsko bolj prepoznavno ime – Ptujski tednik. Prvotni podnaslov časopisa je bil Glasilo Osvobodilne fronte za ptujski okraj. Po preoblikovanju in preimenovanju Ljudske fronte Jugoslavije v Socialistično zvezo delovnega ljudstva (SZDL) je Ptujski tednik marca 1953 dobil nov podnaslov Okrajno glasilo Socialistične zveze delovnih ljudi. Čez nekaj mesecev je bila iz podnaslova izpuščena beseda »okrajno«. Časopis je prevzel štetje predhodnika in tako je 5. januarja 1951 prvi izvod izšel kot prva številka IV. letnika. Za prvega odgovornega urednika Ptujskega tednika je bil imenovan Jože Vrabl. Časopis je urejal polnih pet let, do 30. decembra 1955. Kot novinar je nato delal pri Ptujskem tedniku in kasnejšem Tedniku še do leta 1967, nato pa presedlal k Vestniku iz Murske Sobote.

V prvih letih izhajanja se je Ptujski tednik, tako kot njegov predhodnik, soočal z nenehnimi finančnimi težavami. Uprava časopisa se je soočala tudi z nekaterimi političnimi odločitvami, ki so ogrožale obstoj časopisa. V jeseni leta 1957, ko je bil ptujski okraj ukinjen in združen v okraj Maribor, je obstajala realna nevarnost ukinitve Ptujskega tednika in združitve z mariborskim Večerom.  Da bi se temu izognili, je bil ustanovljen zavod Ptujski tednik. Ustanovitelj zavoda je bila SZDL. Ivan Krajnčič, predsednik SDZL, je prevzel funkcijo direktorja zavoda in s tem si je politika tudi v prihodnje zagotovila svoj vpliv na uredniško politiko.

Po ustanovitvi zavoda si je Ptujski tednik prizadeval razširiti svoj doseg: poleg ptujsko-ormoškega območja je poskušal pokrivati tudi območje Lenarta, Ljutomera in Slovenske Bistrice. Vsebine Ptujskega tednika so z leti postajale manj politično usmerjene in bolj splošno družbenoinformativne. Časopis je prinašal tudi različne poučne vsebine s področja zdravstva in kmetijstva in ponujal več razvedrilnih vsebin za različne okuse. V leposlovnem podlistku so v nadaljevanjih izhajala dela Ivana Potrča, Antona Ingoliča, Ivana Cankarja, Franceta Bevka, Mihe Remca idr. Časopis je pogosto objavljal tudi osebne spomine ljudi na pretekle vojne dogodke. Zapisano besedo so pogosto dopolnjevale črno-bele fotografije.
Da bi časopis postal nepogrešljiv sopotnik v vsakdanjem življenju, so bralci v njem našli tudi napovednike različnih dogodkov, spored Mestnega kina Ptuj, Okrajnega gledališča Ptuj, od leta 1961 je časopis ponujal tudi spored RTV Slovenije.

Ustanovitev zavoda, nove vsebine, rast naklade, višja cena posameznih izvodov in naročnine ter obsežnejše oglaševanje so sčasoma pripomogli k večji finančni stabilnosti časopisa. Ptujski tednik je talo lahko svobodneje zadihal in v začetku leta 1960 tudi povečal svoj tedenski obseg.

Slika

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije
Kategorije

Izbira pokrajine


2008 - 2024 © Portal KAMRA, Izdelava: TrueCAD d.o.o.