Zemljevid  

Opazovanje sončevih peg

Kunaverjeva posebna skrb je veljala opazovanju pojavov na soncu. Z opazovanjem sončeve aktivnost je pričel že pred 2. svetovno vojno, in sicer leta 1937, ko se je tudi začel bolj aktivno ukvarjati z astronomijo. Od takrat dalje je redno opazoval sončevo površino s pomočjo posebnega zaslona, na katerem je ob lepem vremenu opazoval, če se število sončevih peg bodisu povečuje, stagnira ali zmanjšuje. Na pobudo hrvaškega astronoma Mohoroviča se je povezal s centralo za opazovanje sonca v Zürichu, evropskemu središču za spremljanje aktivnosti sonca in jim re ...

Preberi več

Kunaverjeva posebna skrb je veljala opazovanju pojavov na soncu. Z opazovanjem sončeve aktivnost je pričel že pred 2. svetovno vojno, in sicer leta 1937, ko se je tudi začel bolj aktivno ukvarjati z astronomijo. Od takrat dalje je redno opazoval sončevo površino s pomočjo posebnega zaslona, na katerem je ob lepem vremenu opazoval, če se število sončevih peg bodisu povečuje, stagnira ali zmanjšuje. Na pobudo hrvaškega astronoma Mohoroviča se je povezal s centralo za opazovanje sonca v Zürichu, evropskemu središču za spremljanje aktivnosti sonca in jim redno pošiljal podatke svojih opazovanj. 

Slika

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Jurij Kunaver

Avtorji

Kunaver, Pavel

Čas

1967

Čas nastanka fotografije

1967

Ključne besede

ASTRONOMIJA, OPAZOVANJE, RAZISKOVALNO DELO, SONCE

Odnos

Je del družinske zapuščine

Datum digitalizacije

05.11.2009 13:55

Datum objave

05.11.2009 13:55

Zadnja sprememba

11.11.2009 08:40

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam