skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Zemljevid  

Gospostvo Lanšprež

Gospostvo Lanšprež je Alojz Adolf Auersperg 23. aprila 1766 prodal Petru Pavlu Glavarju. Na tem posestvu je Peter Pavel Glavar leta 1771 ustanovil prvo čebelarsko šolo na Kranjskem. Začel je ustanavljati vaške čebelarske zadruge. Bil je prvi, ki je začel čebelariti z nakladnimi panji, z njimi pa za odvzem medu ni bil potreben pomor čebel. Njegov Pogovor o čebeljih rojih je prvi slovenski gospodarski spis. Pri upravljanju posestva so mu dobro uspevale ideje praktičnega razsvetljenstva. S svojimi idejami, podjetnostjo, pragmatizmom in naklonjeno ...

Preberi več

Gospostvo Lanšprež je Alojz Adolf Auersperg 23. aprila 1766 prodal Petru Pavlu Glavarju. Na tem posestvu je Peter Pavel Glavar leta 1771 ustanovil prvo čebelarsko šolo na Kranjskem. Začel je ustanavljati vaške čebelarske zadruge. Bil je prvi, ki je začel čebelariti z nakladnimi panji, z njimi pa za odvzem medu ni bil potreben pomor čebel. Njegov Pogovor o čebeljih rojih je prvi slovenski gospodarski spis. Pri upravljanju posestva so mu dobro uspevale ideje praktičnega razsvetljenstva. S svojimi idejami, podjetnostjo, pragmatizmom in naklonjenostjo do ljudi je Peter Pavel Glavar močno zaznamoval drugo polovico 18. stoletja na Kranjskem. Na Lanšprežu je Peter Pavel Glavar živel do svoje smrti 24. januarja 1784.

Slika

Lokacija

Prikaži lokacijo

Informacije

Status avtorskih pravic

licenca CC BY-NC

Avtorske pravice

Marko Kapus

Avtorji

Kapus, Marko

Čas

18. stoletje

Čas nastanka fotografije

2018

Ključne besede

ZEMLJIŠKA GOSPOSTVA, Glavar, Peter Pavel, Mirna

Jeziki

Slovenski

Digitalne zbirke, ki vsebujejo ta multimedijski element

Lanšprež

Datum digitalizacije

04.10.2018 08:51

Datum objave

08.10.2018 09:16

Zadnja sprememba

04.10.2018 08:51

Možnost filtriranja

Iskanje

Tip vsebine

KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE
KATEGORIJE

Organizacija

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam