Mappa  

Vojaški muzej Slovenske vojske

Muzej spremlja, zbira, dokumentira, hrani, proučuje in raziskuje ter predstavlja muzejske predmete, ki so priče zgodovinskih dogodkov, vsakdanjega življenja, ustvarjanja vojakov in vojaštva v slovenskem etničnem prostoru ter nosilci informacij o preteklosti. S tako komunikacijo omogoča strokovni vojaški, vojaškozgodovinski in širši javnosti vpogled v različna zgodovinska obdobja, ki so sooblikovala današnjo podobo Slovenije, Slovencev in Slovenske vojske. Poleg tega spremlja in dokumentira razvoj Slovenske vojske. Per saperne di più
Svoje poslanstvo muzej utemeljuje na 15 muzejskih zbirkah gradiva oziroma premične kulturne dediščine. Zbirke združujejo muzejske predmete, arhivsko in knjižnično gradivo, likovna dela ter fotografije, ki se dopolnjujejo na podlagi zbiralne politike muzeja.

Dejavnosti muzeja se delijo na redne in projektne: med prve spadajo zbiranje, dokumentiranje in hranjenje kulturne dediščine, med druge pa dejavnosti, za katere se oblikujejo projektne skupine.

Živi del dejavnosti so delavnice iz vojaške zgodovine, predavanja, posveti, simpoziji in druge oblike srečanj z obiskovalci.

Vojaški muzej v sodelovanju s poveljstvi in enotami SV ter muzeji in zasebnimi zbiratelji militarij načrtuje več tematskih razstav letno. S temi občasnimi razstavami gostuje po muzejih, galerijah, kulturnih ustanovah ter vojašnicah po vsej Sloveniji in tudi v tujini. V muzeju nastajajo zametki stalne razstave vojaške zgodovine Slovencev in slovenskega etničnega prostora, aktivno pa sodeluje tudi pri postavitvi muzejske zbirke oklepnih sredstev in artilerijsko-raketnega orožja na prostem z Občino Pivka. Povezuje se z muzeji, institucijami in organizacijami doma ter v tujini, ki se prav tako ukvarjajo s proučevanjem vojaške zgodovine. Rezultat so strokovni posveti o aktualnih vprašanjih vojaške zgodovine in dogodkov v razvoju Slovenske vojske.

Organizira raziskovanje vojaškozgodovinskih tem ter s koordinacijo dela raziskovalnih skupin analizira dogodke in obdobja slovenske vojaške zgodovine, izsledki teh raziskav pa se uporabljajo pri zgodovinski vzgoji v okviru izobraževanj na Poveljstvu za doktrino, razvoj, izobraževanje in usposabljanje. Muzej hrani obsežno zbirko slovenske vojaškozgodovinske literature. Letno izda do dve številki vojaškozgodovinskega zbornika Vojaška zgodovina, v katerem se objavljajo strokovni članki in pričevanja posameznikov ter njihov pogled na pretekle dogodke iz slovenske vojaške zgodovine.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

altro

Telefono

02 449 50 06

Email

Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Data di pubblicazione

09.11.2011 09:04

Ultima modifica

28.11.2011 09:35

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam