skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  
Tolminski muzej deluje na območju občin Bovec, Kobarid in Tolmin. Njegov sedež je v mogočni Coroninijevi graščini sredi Tolmina, kjer se poleg upravnih, depojskih in razstavnih prostorov nahaja še priročna strokovna knjižnica in poročna dvorana. Per saperne di più

Coroninijeva graščina je bila zgrajena v drugi polovici 17. stoletja kot nadomestilo za propadajočo in težko dostopno grajsko utrdbo, ki je od 12. stoletja dalje stala na vzpetini Kozlov rob. Zgraditi jo je dal tedanji glavar Peter Anton Coronini, v lasti njegove družine je nato ostala skoraj 200 let. Stavba je bila od nastanka večkrat predelana. Zadnje večje spremembe je doživela v času 1. svetovne vojne, ko je bila močno poškodovana. Leta 1992 so jo začeli obnavljati, tako da je danes od kleti do podstrešja popolnoma prenovljena.

Zgodovina Tolminske se ponaša z bogato arheološko, etnološko in kulturno-zgodovinsko dediščino. Prvi Muzej za Tolminsko je bil za javnost prvič odprt leta 1951. Ustanovljen je bil z namenom, da bi zbiral, ohranjal in predstavljal to bogato in raznoliko narodovo zapuščino. Kot samostojna institucija je deloval dobrih sedem let; leta 1958 je bil priključen Goriškemu muzeju in pod njegovim okriljem kot Tolminska muzejska zbirka ostal polnih 42 let. Aprila leta 2000 je Tolminski muzej ponovno postal samostojni javni zavod. 

Spletna stran muzejahttp://www.tol-muzej.si/

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Categorie

Istituto

Data di pubblicazione

03.01.2014 14:12

Ultima modifica

22.01.2014 13:59

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam