Mappa  

Fotografsko društvo Celje

Ustanovitev Foto društva (Foto kino kluba) Celje sega po ustnem izročilu, saj pisni dokumenti niso znani, v leta neposredno po drugi svetovni vojni. Prostori društva so bili vse do osamosvojitve Slovenije v Cankarjevi 11 v prostorih predvojnega Foto Ideala.

Per saperne di più

Društvo je delovalo največ v sklopu Ljudske tehnike in kasneje v sklopu Zveze organizacij za tehnično kulturo. V začetnem obdobju so člani negovali le črno-belo fotografijo, a že kmalu po letu 1960, ko je postal barvni foto material in kemikalije bolj dostopne se je pri?elo z osvajanjem tehnike barvne fotografije. Druga dejavnost v klubu je bila filmska dejavnost predvsem na 2x8 in super 8 traku v črno-beli in barvni tehniki. Uspela pa sta tudi dva projekta na 16 mm traku. V celotnem obdobju je klub skrbel za izobraževanje svojih članov, za to je prirejal letno foto tečaje v klubu, po osnovnih in srednjih šolah katerim je nudil osnovno znanje o črno-beli fotografski tehniki, fotografski kemiji in osnovah estetike. Nadaljevalni tečaji pa so seznanili slušatelje z barvnimi fotografskimi tehnikami.

Za področje cele Slovenije so se skoraj vsako leto izvajali foto inštruktorski tečaji, kjer so renomirani fotografi, bodisi profesionalci ali amaterski mojstri fotografije podajali poglobljeno znanje s posameznih ozko specializiranih področij fotografske tehnike ali estetike.

Poleg fotografskega društva Celje se je v Celju organiziralo še več združenj amaterskih fotografov na primer v Klimi, Cinkarni, EMO. Aktivnost v teh društvih in klubih je nihala, ravno tako številčnost članstva, ki je tudi skladno s svojimi fotografskimi ambicijami prehajalo iz enega kluba v drugega, vendar je bilo v vsej zgodovini Fotografskega društva Celje vedno organizacijsko in razstavljalsko aktivnih vsaj deset do dvajset članov, evidentiranih pa tudi do sedemdeset.

Društvo je po statutu vodil upravni odbor, ki je bil največkrat petčlanski in so ga sestavljali: predsednik, tajnik, blagajnik, gospodar in eden ali dva člana.

Predsedniki društva so bili: - Drago Dolžan - Drago Klepac - Jože Hebar - Radivoj Klincov - Vinko Skale - Miran Leskovšek - in sedanji Gorazd Golob. 

Razstavljalsko in organizacijsko najaktivnejši člani so bili: - Oton Mlinar - Valentin David - Valter Krušič - Franjo Voh - Edi Masnec - Rajko Žagar - Gojmir Mlakar - Milan Gorjanc - Jože Resnik - Aleksander Videnšek - Milan Kuder - Jože Sever - Lidija Hočevar - Milan Rajh - Robert Ograjenšek - Silvo Blazinšek - Martin Žagar - Rudi Butinar - Herman Čater - in drugi.

Na filmskem področju pa je bil najbolj dejaven Stanko Jošt.

Vir: https://www.mladismo.si/podjetja/foto_celje/o-nas

 

Fotogalleria

Posizione

Informazioni

Categorie

Associazione

Telefono

041 681 347

Email

Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo.

Contatti

Gorazd Golob

Data di pubblicazione

23.11.2017 05:33

Ultima modifica

23.11.2017 05:33

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam