skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Zgodovina za vse 2020/1

Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita na predstavitev prve številke XXVII. letnika revije Zgodovine za vse, ki bo v četrtek, 20. avgusta 2020, ob 18. uri na skrivnem vrtu v atriju kavarne Nobelplatz, Glavni trg 12, Celje.

Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav, »Prokleta hrvaška baba, se obnašaš, kakor bi bila ciganske familije.«

Ločitve v dvajsetih letih 20. stoletja v luči sodnih spisov celjskega okrožnega sodišča,  bo osvetlila avtorica Nina Hvalec.

Razprava osvetljuje ločitve v dvajsetih letih 20. stoletja na podlagi sodnih spisov okrožnega sodišča v Celju. V obravnavanem obdobju je bil na območju Slovenije še vedno v uporabi precej zastarel avstrijski Obči državljanski zakonik. Medtem ko je zakonik katoliškim zakoncem dovoljeval le ločitev od mize in postelje, so se pripadniki ostalih veroizpovedi lahko ločili ter tudi ponovno poročili. Ločitve so bile procesne in sporazumne. Zakonca sta lahko sklenila tudi poravnavo, pri čemer sta si pred sodiščem brezpogojno odpustila vse grde stvari. Tožbo za ločitev so v obravnavanem obdobju večkrat vložile ženske kot moški. Največ ločitev je bilo med kmečkim prebivalstvom, najpogostejši vzrok pa je bilo grdo ravnanje z zakoncem. Na število ločitev so v celotnem obdobju vplivale tudi posledice prve svetovne vojne. Avtorica poskuša vzroke ločitev osvetliti tudi s pomočjo nekaterih konkretnih primerov.

Per saperne di più

Vstop bo v skladu s preprečevanjem okužbe s COVID-19 omejen na število oseb, ki še omogoča upoštevanje ukrepov preprečevanja širjenja bolezni. V tem smislu bomo vodili listo prisotnosti z osebnimi podatki.

Vabljeni!

Vir: http://zdc.si/predstavitev-nove-stevilke-revije-zgodovina-za-vse-1-2020/

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Zgodovina za vse 2020/1

Data di evento

V četrtek, 20. avgusta 2020, ob 18. uri

Posizione

Glavni trg 12, Celje

Data di pubblicazione

18.08.2020 09:03

Ultima modifica

18.08.2020 09:03

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam