Mappa  

Zgodovina za vse 2019/2

Zgodovinsko društvo Celje in Zgodovinski arhiv Celje vabita na predstavitev druge številke XXVI. letnika revije Zgodovine za vse, ki bo v četrtek, 16. januarja 2020, ob 18. uri v Zgodovinskem arhivu Celje na Teharski 1.

 

Per saperne di più

Revijo bo predstavil urednik dr. Borut Batagelj, eno izmed objavljenih razprav,  »V tistih dneh ni bilo nobenega reda in je vsak delal, kar je hotel.« Kako je preiskava poštnega vagona št. 10 povzročila tridesetletni zamik pričetka predavanj psihologije na Slovenskem,  bo osvetlil avtor dr. Dragan Matić. 

V razpravi avtor opisuje sodno preiskavo poneverbe denarja, do katere je prišlo, ko je nadporočnik Mihajlo Rostohar ob asistenci narednika Franca Bara novembra 1918 na ljubljanskem kolodvoru preiskal poštni vagon, v katerem je našel in nato zaplenil denar. Pri tem se je avtor oprl na različna pričevanja oz. zaslišanja in povzemal vsebino uradnih in zasebnih dokumentov, ki odslikujejo čas, o katerem je eden od pričevalcev izjavil: »V tistih dneh ni bilo nobenega reda in je vsak delal, kar je hotel«. Po enoletni preiskavi se je izkazalo, da sta osumljeni dve osebi – bivši nadporočnik Mihajlo Rostohar in bivši narednik Franc Bar. Ker nobenemu od njiju ni bilo mogoče nedvoumno dokazati, da je bil prav on storilec, je bil pregon zoper oba ustavljen. Posledica preiskave je bila tudi ta, da je bila kandidatura Mihajla Rostoharja za profesorja psihologije na ljubljanski univerzi zavrnjena.

Vabljeni!

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Zgodovina za vse 2019/2

Data di evento

16. januarja 2020

Posizione

Zgodovinski arhiv Celje

Data di pubblicazione

11.01.2020 11:06

Ultima modifica

11.01.2020 11:06

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam