skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Spominski dan Ustanove: Potovanje profesorja Urbana

V četrtek, 27. februarja 2020, ob 18. uri Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija vabi v Pokrajinsko in študijsko knjižnico Murska Sobota na Spominski dan Ustanove, v spomin na častnega člana, akademika dr. Antona Vratušo in 75. obletnico osvoboditve.

Per saperne di più

Dr. Anton Vratuša (1915-2017) je bil med vodilnimi člani taboriščnega odbora OF v italijanskem koncetracijskem taborišču na otoku Rab. Pod njegovim vodstvom so taboriščniki ob kapitulaciji Italije sami razorožili italijansko posadko in ustanovili Rabsko brigado z več bataljoni (slovenski, hrvaški, judovski). Po prevozu na kopno so borci in borke slovenskih bataljonov Rabske brigade 24. septembra 1943 prisegli na Mašunu kot XVI. SNOUB. Dr. Anton Vratuša je bil za tem, od jeseni 1943 do jeseni 1944, odposlanec slovenskega partizanskega gibanja v severnem delu Italije in je imel ilegalno ime profesor Urban.

O potovanju profesorja Urbana se bo Marjan Šiftar, podpredsednik Uprave dr. Šiftarjeva fundacija, pogovarjal z dr. Aleksandrom Volkom iz Trsta, sodelavcem dr. Vratuše, v glasbenem delu pa bo nastopila Marjetka Popovski s spremljevalno skupino iz Primorske.

Lepo vabljeni.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Spominski dan Ustanove: Potovanje profesorja Urbana

Data di evento

18.00

Posizione

Zvezna ulica 10
9000 Murska Sobota

Data di pubblicazione

25.02.2020 08:55

Ultima modifica

25.02.2020 08:55

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam