Mappa  

Slavko Grum – vztrajati ali pobegniti onkraj

Filozofinja, pisateljica in pesnica Marija Švajncer bo predstavila svojo interpretacijo ustvarjalnega opusa slovenskega pisatelja in dramatika Slavka Gruma (1901–1949). Njeno srečanje z velikim, še vedno aktualnim in zanimivim umetnikom je osebno in tudi čustveno obarvano. Grumovo pisanje doživlja kot poezijo v prozi.

Per saperne di più

Dotaknil se je je njegov pesimizem ter vživljanje v človeško stisko, trpljenje, bolečino in bolezen, vendar pa, kot ugotavlja, umetnik zmore tudi ironijo in sarkazem. Meja med racionalnim in iracionalnim je pogosto zabrisana, poseben pomen imata tudi doživljanje in občutenje kot posledici omamljanja. V umetnikovem življenju in snovanju je veliko dvojnosti: Grum je bil subtilen, občutljiv in introvertiran človek, predan sanjam in sanjarjenju, hkrati pa zdravnik, torej človek, ki je zmogel pomagati drugim ter lajšati in premagovati njihove težave, se vživljati v njihov položaj in občutiti sočutje. 

Grumovo življenje in delo je pred leti prikazal slovenski literarni teoretik Lado Kralj, Marija Švajncer pa se svojega premisleka loteva z vidika današnjega časa, v katerem so ljudje odtujeni drug od drugega in osamljeni. Tako kot v Grumovih umetniških upodobitvah jih mnogo skuša pobegniti onkraj in se odmikati od realnosti – bodisi z begom pred življenjem, uživanjem drog, sanjami, s samomorom, izničenjem in ugasnitvijo. Za vztrajanje potrebujejo veliko moči. Skozi Grumovo delo preseva filozofija žalosti, toda umetnik zmore tudi tih in pritajen smeh, kljub vsemu je svetel avtor, čeprav je svetloba medla, prekrita z meglo in skoraj siva.

 
 
 
 
 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Slavko Grum – vztrajati ali pobegniti onkraj

Data di evento

Četrtek, 26. september 2019, ob 18. uri

Posizione

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Trdinova čitalnica

Data di pubblicazione

24.09.2019 07:11

Ultima modifica

24.09.2019 07:13

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam