skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Meta Remec: Pod vojaško suknjo: higiena in spolnost med 1. svetovno vojno

Medobčinski muzej Kamnik vabi v sredo, 13. novembra 2019, ob 18. uri v rojstno hišo Rudolfa Maistra na Štutni 23 na predavanje Mete Remec Pod vojaško suknjo: higiena in spolnost med 1. svetovno vojno.

Per saperne di più

Vojska je bila vedno simbol reda in discipline. V dobi meščanstva so vojski začeli pripisovati pomembno vlogo pri ozaveščanju prebivalstva o novih higienskih standardih in zapovedih ter zdravem načinu življenja. Postala je pomembna v boju proti progresivni degeneraciji kot posledici zlorabe alkohola, tobaka in širjenja spolno prenosljivih bolezni. Tokratna predavateljica bo predstavila načine načrtne prevzgoje vojakov, ki je potekala s pomočjo priročnikov, predavanj in praktičnih demonstracij. Posebno pozornost pa bo namenila primerjavi informacij, ki so jih bili deležni pripadniki različnih armad, glede spolnosti. Ogorčene odzive v javnosti so na Slovenskem, zaradi strahu pred moralnim propadom, sprožale zlasti kampanje za preprečevanje širjenja spolnih bolezni.

Dr. Meta Remec je znanstvena sodelavka na Inštitutu za novejšo zgodovino. Po študiju zgodovine in italijanskega jezika s književnostjo se je vpisala na podiplomski študij zgodovine. Leta 2015 je zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Osveščanje prebivalstva za zdravo življenje v dobi meščanstva. Je avtorica dveh znanstvenih monografij, objavila je tudi več izvirnih znanstvenih člankov in samostojnih znanstvenih sestavkov. Tematsko se je ukvarjala predvsem z vprašanji zdravega načina življenja, boja proti alkoholu in tobaku, vprašanji spolnosti ter razvoja makrobiotike. V posameznih prispevkih je obravnavala tudi zaplete, povezane z dvojezičnostjo in nacionalnimi spori na etnično mešanem slovensko-italijanskem ozemlju na prelomu iz 19. v 20. stoletje.

Vabljeni.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Meta Remec: Pod vojaško suknjo: higiena in spolnost med 1. svetovno vojno

Data di evento

Sreda, 13. novembra 2019, ob 18. uri

Posizione

Rojstna hiša Rudolfa Maistra, Šutna 23, 1241 Kamnik

Categorie

Conferenza

Data di pubblicazione

13.11.2019 07:16

Ultima modifica

13.11.2019 07:18

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam