skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Marija in Andrej Štremfelj: Najina zgodba

Medobčinski muzej Kamnik vabi v četrtek, 24. septembra 2020, ob 18. uri na Muzejski večer z Marijo in Andrejem Štremfelj.  

Prijave na dogodek sprejemamo do srede, 23. 9. 2020 do 12. ure.

Predstavila bosta svojo življenjsko pot in uspehe, ki sta jih nanizala v dolgi alpinistični karieri. 7. oktobra letos bo minilo natančno 30 let, odkar sta postala prvi zakonski par, ki je priplezal na vrh sveta – na Mt. Everest. Tako sta se za večno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. Andrej pa je že leta 1979, v navezi z Nejcem Zaplotnikom postal prvi Slovenec (v jugoslovanski odpravi), ki je priplezal na streho sveta.

Njuna življenjska pot je zaznamovana s številnimi solo in tudi skupnimi plezalnimi uspehi, ki sta jih strnila tudi v knjigi Objem na vrhu sveta. Knjigo in delčke iz njene vsebine bosta predstavila na predavanju. Prav tako pa bosta odstrla nekaj skrivnosti s svojega življenja. Sta zakonca, starša, že »upokojenca«, plezalca, alpinista, vodnika, Človeka z veliko začetnico, ki se jima priklanja širši svet. Z občudovanjem gledamo na njuno skupno in individulni poti in se klanjamo izjemnim dosežkom.

Marija Štremfelj, prof. biologije, alpinistka, plezalka, gorska vodnica, žena in mama treh otrok. Leta 1979 se je prvič odpravila v Ande, že leta 1982 postala članica prve jugoslovanske ženske alpinistične odprave v Pamir, postala prva Slovenka na osemtisočaku (1986 – Broad Peak), kasneje je dosegla še tri., 13. ženska na svetu, ki je stala na Everestu.

Andrej Štremfelj, prof. športne vzgoje, plezalec, alpinist, gorski reševalec, vodnik, mož in oče. Prejemnik zlatega cepina za življenjsko delo (2018) in zlatega cepina (z Markom Prezljem) za novo smer v alpskem stilu na Južni vrh Kančendzenge… V svoji karieri je opravil čez 3000 vzponov in plezalnih podvigov – v snegu, ledu, po prvenstvenih smereh.

 

 

Per saperne di più

Zaradi omejitev NIJZ zaradi COVID-19 so prijave na muzejski večer obvezne in sicer jih sprejemamo do srede, 23.9. 2020 do 12. ure. Pišite na: Questo indirizzo email è protetto dagli spambots. È necessario abilitare JavaScript per vederlo. ali pokličite na telefon: 01 8317 662.

Če bo vreme dopuščalo, bo predavanje v grajskem preddverju, zato se primerno toplo oblecite. 

V primeru slabega vremena bo predavanje v grajskem salonu in bo število obiskovalcev omejeno na 25. 
 
Hvala za razumevanje.
 
Muzejski večer je organiziran v okviru skupnega projekta gorenjskih muzejev NEVERJETNE GORE.
 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Marija in Andrej Štremfelj: Najina zgodba

Data di evento

V četrtek, 24. septembra 2020, ob 18. uri

Posizione

Muzejska pot 3, Kamnik

Data di pubblicazione

22.09.2020 15:32

Ultima modifica

23.09.2020 04:35

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam