Mappa  

Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru

Osrednja knjižnica Celje vabi od 8. novembra do 5. decembra 2019 v II. nadstropje na ogled gostujoče razstave Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru. Avtorica razstave je Mateja Žagar iz Knjižnice Šmarje pri Jelšah. 

Per saperne di più

Veleposestnik, rodoljub in mecen Franc Skaza  (1838-1892), je ob koncu 19. stoletja v Šmarju pri Jelšah pustil poseben pečat v slovenskem narodnem pomenu in s svojim političnim vplivom in finančno stabilnostjo v Šmarju povzročil velik družbeni preobrat. V njegovo hišo, ki je za Slovence zgodovinskega pomena, so zahajali pomembni slovenski rodoljubi tistega časa dr. Josip Vošnjak, Anton Aškerc, Anton Martin Slomšek, Valentin Orožen, Anton Tomšič, Valentin Zarnik in Josip Juraj Strossmayer, nekatere od njih je dal upodobiti na steno v veži.

Prav tam so lastnik Franc Skaza, šmarski trgovec Hugon Tančič in notarski koncipient Franc Rapoc iz Maribora leta 1871 ustanovili komanditno družbo, ki je dobila koncesijo za prvo slovensko tiskarno v Mariboru, Narodno tiskarnico F. Skaze in drugov, kjer so tiskali časopis Slovenski narod. Z ustanovitvijo tiskarne si je Franc Skaza pridobil še večji ugled in družbeno politični položaj, ter nadaljeval s svojimi projekti, zaradi katerih je Šmarje pri Jelšah postalo upravno središče Obsotelja in Kozjanskega.

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

Fran Skaza (1838-1892), šmarski domoljub, mencen in ustanovitelj prve slovenske tiskarne v Mariboru

Data di evento

Od 8. novembra do 5. decembra 2019

Posizione

Muzejski trg 1 a, Celje

Categorie

Mostra

Data di pubblicazione

07.11.2019 15:12

Ultima modifica

13.11.2019 12:13

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam