skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

'Doma sem tam, kjer je sonce'

Slikarka Mojca Kovač (1949), domačinka z Raven, je svojo sedemdesetletnico praznovala tudi z razstavo svojih del v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah. V kulturnem programu so sodelovali: Marko Havle na klarinetu, sopranistka Vanja Mori ter Korošice, pevke ženskega pevskega zbora Društva upokojencev Ravne na Koroškem.

Per saperne di più

Mojca se je rodila kot četrti otrok od šestih. V veliki družini so imeli obilo ljubezni, trdega dela, potrpežljivosti in vztrajnosti, in vse to je začrtalo vso Mojčino življenjsko pot.

Oče je delal v tovarni, mati je gospodinjila, zato si družina ni mogla privoščiti, da bi otroke šolala izven domačega kraja. Mojca je končala srednjo administrativno šolo in se zaposlila v Železarni na Ravnah

Njeno nadarjenost so opazili že v osnovni šoli. Spodbujali so jo učitelji Tomaž Alojz, Gvido Stres, Darinko Plevnik.

Likovne zakonitosti je spoznavala s pomočjo strokovne literature, priročnikov ter na mnogih kolonijah doma in v tujini. Svoje znanje je pridobivala tudi s pomočjo mentorjev akademskih slikarjev in likovnih pedagogov, kot so: Slavko Kores, Leon Koporc, Jaka Torkar, Milan Butina, Peter Adamič, Boni Čeh, ljubiteljski slikar krajinar Rudi Reichman ...

V petdesetih slikarskih letih je njena likovna bera zelo bogata: več kot tisoč slik, sodelovala je na več kot tristo likovnih kolonijah doma in v tujini, za njo je veliko razstav, je prejemnica mnogih nagrad in priznanj. Tudi za mentorstvo mladim, pri čemer je njeno vodilo, da če otroku približaš kulturo, jo bo imel rad vse življenje.

1983 se je včlanila v Kulturno društvo koroških likovnikov. Sodelovala in razstavljala je tudi z likovnim klubom Dolik z Jesenic.

Leta 2000  se je pridružila Združenju rezbarjev in modelarjev lesa Slovenije. Od leta 2016 je članica Karinte s Prevalj.

Mojca najraje upodablja krajino, tihožitje in figuraliko. Njene priljubljene tehnike so olje, pastel, akvarel, akril, tempera in risba. "Motiv vedno izberem tako, da slika pripoveduje zgodbo," pojasnjuje slikarka novinarki Andreji Čibron Kodrin ob svoji šestdesetletnici. Pravi, da z upodabljanjem krajine združuje ljubezen do narave in likovnega izražanja. Občasno tudi kipari ali nariše kaj po naročilu.

Mojca je zelo rada med ljudmi, veliko ji pomenita družina in prijateljstvo. »Človek brez drugega, ni nič«, pravi.

Razstava je na ogled do 6. novembra 2019.

 

Fotogalleria

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Titolo

'Doma sem tam, kjer je sonce'

Data di evento

2019

Posizione

Ravne na Koroškem

Categorie

Mostra

Data di pubblicazione

23.10.2019 08:45

Ultima modifica

23.10.2019 09:28

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam