skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

6. julija 2017 je na Ptuju umrl Stanko Čurin, vinogradnik in vinar

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
6. julija 2017 je na Ptuju umrl Stanko Čurin, vinogradnik in vinar. Rodil se je 6. novembra 1929 v Vodrancih pri Kogu.

Od leta 1936 je obiskoval osnovno šolo na Kogu, od leta 1941, v času okupacije, pa tri leta nemško šolo. Po končani osemletki je opravil še tečaj kmetijske šole na Ptuju.

Po koncu vojne je za plačilo opravljal razna kmetijska dela, nekaj let je bil tudi zaposlen, leta 1963 pa se je začel ukvarjati z vinogradništvom. Kupil je vinograd in leta 1965 zasadil vinsko trto sort šipon, laški rizling, sauvignon in muškat otonel. V naslednjih letih je sadil in prideloval še ranino, beli in sivi pinot, tako je imel leta 1971 že okrog 10 hektarjev vinogradov. Vina je prodajal po vsej nekdanji Jugoslaviji, izvažal pa jih je tudi v tujino. Vinogradniška kmetija Čurin se je leta 1986 preimenovala v Vinogradništvo in kletarstvo Čurin – Prapotnik. Leta 1998 so zaščitili svojo blagovno znamko Čurin, ki je postala zaščitni znak njihovih vin. 

Per saperne di più

Stanko Čurin je oral ledino pri razvoju sodobne vinogradniške in vinarske tehnologije pri nas, velja pa tudi za pionirja pri vzpostavljanju in oblikovanju sodobnih pristopov trženja vina na domačih in tujih trgih. Kot prvi zasebni slovenski vinogradnik je leta 1971 ustvaril lastno stekleničenje višje kvalitetnih vin. Prepolovil je donosnost trsov in količino vina, s tem pa povečal kakovost in razvil predikatna vina. Leta 1985 je izvedel prvo slovensko ledeno trgatev in pridelal prvo ledeno vino pri nas. Leta 2004 je kot prvi v Sloveniji pridelal tudi posebno penino iz ledenega vina po klasični metodi.

Leta 1972 se je kot prvi zasebni vinogradnik v takratni Jugoslaviji pojavil na ljubljanskem vinskem sejmu in za svoji stekleničeni vini (laški rizling in sauvignon, letnik 1971) prejel zlati medalji. Njegova vina in kasneje vina Vinogradništva Čurin – Prapotnik so potem leto za letom dobivala najvišja priznanja in nagrade v Sloveniji ter tudi na evropskih in svetovnih ocenjevanjih vin.

Bil je ustanovni član leta 1985 ustanovljenega Društva vinogradnikov Ljutomersko-Ormoških goric Jeruzalem in prvi predsednik izvršilnega odbora, na njegovo pobudo pa je bila leta 1989 ustanovljena Slovenska kmečka zveza – podružnica Ormož.

Za delo na področju vinogradništva in vinarstva je prejel številna priznanja in nagrade. Tako je bil med drugim sprejet med Gradiščansko-panonske viteze vina in imenovan za gosta viteškega omizja (1991), ter dobil naziv častnega občana Občine Ormož (1999).

Ob 90. obletnici rojstva (2019) je občina Ormož skupaj z družino postavila njegov doprsni kip v aleji pred ormoškim gradom.

Priporočamo tudi: https://www.youtube.com/watch?v=rrYHGZCZPsg

Fotogalleria

Informazioni

Titolo

6. julija 2017 je na Ptuju umrl Stanko Čurin, vinogradnik in vinar

Data di evento

6. julij 2017

Categorie

Kamra oggi

Data di pubblicazione

06.07.2021 00:00

Ultima modifica

06.11.2020 05:31

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam