skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

6. julija 1846 je umrl Janez Nepomuk Hradecky, ljubljanski župan

Iz domoznanske Kamre na današnji dan ...
6. julija 1846 je v Ljubljani umrl Janez Nepomuk Hradecky, ljubljanski župan. Rodil se je 30. avgusta 1775  v Ljubljani. 

Hradecky je bil ljubljanski župan od leta 1820 do svoje smrti. Po njem je poimenovana ljubljanska cesta (pod Golovcem) in most čez Ljubljanico. Pokopan je na ljubljanskem Navju. 

Hradecky je bistveno prispeval k razvoju Ljubljane. France Prešeren ga je počastil s sonetom.

Vir: https://sl.wikipedia.org/wiki/Janez_Nepomuk_Hradecky

Per saperne di più
Že v času službovanja pri državnih domenah je pokazal odlične administrativne sposobnosti, pa tudi mnogo smisla za šolo in pomoč narodu. V Ljubljani so mu njegova delavnost, iniciativnost in strokovna izobrazba kmalu pripomogle, da je bil poleg guvernerja ter škofa najbolj upoštevan javni funkcionar v deželi.
Odkod je rodbina Hradeczky?
 
Utemeljitelj rodu kranjskih Hradeckijev je bil Franc Ksaver Hradeczky iz Kutne gore na Češkem, ki je bil vsaj že 1773 v Ljubljani. Do smrti leta 1814 je deloval kot računski svetnik cesarsko kraljevega pokrajinskega državnega računovodstva. Izmed njegovih sedmih otrok je Janez Nepomuk Hradecki, rojen 30. avgusta 1775, najprej študiral in končal filozofijo v Gradcu. 
 
Funkcije Janeza Nepomuka Hradeckega
 
Od 27. 9. 1792 je Janez Nepomuk Hradecki delal pri pokrajinskem državnem računovodstvu v Ljubljani, od 1794 do 1820 je služil pri administraciji državnih domen kot kontrolor za Mekinje, oskrbnik za Fužine in Turen, potem oskrbnik v Bistri, deloval je tudi v Dolenjem Logatcu, bil davčni upravnik, t. i. »receveur« v Ljubljani za časa Napolenovih Ilirskih provinc. 
V letih 1813 - 14 je zasedal funkcijo adjunkta v novi domenski pisarni za beljaški okraj, med 1814 in 1820 je bil oskrbnik in okrožni komisar v Loki. V Ljubljani je maja 1820 na magistratu nasledil Janeza N. Rozmana, ko so tega prestavili med svetnike mestnega in deželnega sodišča v Ljubljani.     
 
Janez Nepomuk Hradecki je poleg županovanja v Ljubljani zasedel in opravljal še mnogo drugih pomembnih funkcij. Shematizmi oblastev na Kranjskem in Goriškem kažejo, da je bil Hradecki leta 1820 še okrožni komisar na državnem posestvu v Škofji Loki. Leta 1821 je bil omenjen kot mestni odbornik in župan, stanujoč v magistratnem poslopju. Bil je član Kmetijske družbe za Kranjsko in direktor hranilniškega društva v Ljubljani (Sparcasse-Verein in Laibach). Bil je med pobudniki za ustanovitev tega društva. Deloval je kot član komisije za ubožnico v Ljubljani. Bil je prisednik pri guberniju v zadevah katastra, cesarsko-kraljevi svetnik, postal dopisni član Kmetijske družbe za Štajersko in direktor Ilirske hranilnice v Ljubljani (1833). 1834 je postal še dopisni član cesarsko-kraljeve koroške družbe za pospeševanje kmetijstva in industrije. Opravljal je tudi funkcijo stanovskega odbornika. 1846 je omenjen kot član komisije za izsuševanje Ljubljanskega barja, dopisni član kmetijskih družb Štajerske, Koroške in Goriške, član Muzejskega in zgodovinskega društva province, notranjeavstrijskega industrijskega in obrtnega društva, član Kranjskega deželnega muzeja, izbran je bil v centralni odbor notranjeavsrijskega zgodovinskega društva v Gradcu.    
 
Nagrobnika župana in njegove žene (rojene Schweitzer) kot tudi njegovih staršev Franca Ksaverja, matere Rozalije ter županove hčerke Karoline (umrla 1826) se nahajata na pokopališču Navje. 
 

Fotogalleria

Informazioni

Titolo

6. julija 1846 je umrl Janez Nepomuk Hradecky, ljubljanski župan

Data di evento

6. julij 1846

Categorie

Kamra oggi

Data di pubblicazione

06.07.2021 00:00

Ultima modifica

24.08.2020 06:07

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam