skok na glavno vebino izjava o dostopnosti
Mappa  

Lojtrniki, tradicionalni in najbolj razširjeni kmečki vozovi, so bili namenjeni prevozu trave in sena, pa tudi drugega tovora. Izdelani so bili iz bukovega lesa, brez premaza. Vlekli so jih s konjsko ali volovsko vprego. Voz je ob straneh imel lestvam podobna nastavka. Seno je bilo potrebno nanj zelo skrbno stlačiti in ga na vrhu povezati, da med vožnjo ne bi padlo z njega. Lojtrniki so bili kolarski izdelki. Kolarstvo – izdelovanje koles in kočij – sodi med najstarejše veščine, ki jih je moral človek obvladati, če je hotel prevaž ...

Per saperne di più

Lojtrniki, tradicionalni in najbolj razširjeni kmečki vozovi, so bili namenjeni prevozu trave in sena, pa tudi drugega tovora. Izdelani so bili iz bukovega lesa, brez premaza. Vlekli so jih s konjsko ali volovsko vprego.

Voz je ob straneh imel lestvam podobna nastavka. Seno je bilo potrebno nanj zelo skrbno stlačiti in ga na vrhu povezati, da med vožnjo ne bi padlo z njega.

Lojtrniki so bili kolarski izdelki. Kolarstvo – izdelovanje koles in kočij – sodi med najstarejše veščine, ki jih je moral človek obvladati, če je hotel prevažati tovore na večje razdalje.

 

Foto

Posizione

Mostra posizione

Informazioni

Status dei diritti d’autore

licenza CC BY-NC

Diritti d’autore

Nevenka Korpič

Autori

Korpič, Nevenka

Čas nastanka fotografije

2020

Password

Velika Nedelja, GRAD, ETNOLOŠKE ZBIRKE

Relazione

É parte etnološke zbirke Pokrajinskega muzeja Ptuj - Ormož, enote v Ormožu

Collezioni digitali che contengono questo elemento multimediale

Etnološka zbirka v gradu Velika Nedelja

Data di digitalizzazione

18.11.2020 14:43

Data di pubblicazione

19.11.2020 08:47

Ultima modifica

18.11.2020 15:05

Možnost filtriranja

Ricerca

Tipo di contenuto

CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE
CATEGORIE

Organizzazione

Partner

Spletni portal KAMRA uporablja piškotke za boljše delovanje strani in vodenje statistike ogledov. Več si lahko preberete tukaj.
se ne strinjam
se strinjam